latinica  ћирилица
18/07/2016 |  11:50 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Цвијановић и Богданић посјетили породиље у УКЦ РС (ВИДЕО)

Република Српска води одговорну пронаталитетну политику поручују из Владе Српске. Задржавање породиљског одсуства у новом закону о раду, једнократна помоћ за новорођенче, дјечији и матерински додаци само су доказ за то, каже премијерка Српске Жељка Цвијановић која је заједно са ресорним министром Драганом Богданићем посјетила бањалучку Клинику за гинекологију и акушерство.
Цвијановић и Богданић у посјети породилишту - Фото: РТРС
Цвијановић и Богданић у посјети породилиштуФото: РТРС

Прошлоседмични тзв. бејби бум када је у једном дану рођено 18 беба био је повод за данашњу посјету. 

На бањалучкој Клиници за гинекологију и акушерство кажу да имају разлог да се похвале. У односу на првих шест мјесеци 2015, ове године за исти период знатно је више рођено беба.

Из Владе Републике Српске тврде да ће пронаталитетним мјерама учинити све да се такав тренд и задржи. А задржавање породиљског одсуства од 12 мјесеци за прво и друго дијете и 18 за треће дијете и близанце, помоћ за опрему новорођенчета од 250 КМ за шта је у овој години планирано 2,5 милиона КМ само су неке од мјера којима се жели поправити наталитет у Републици Српској.

- Нећете баш у окружењу наћи овакве мјере. Не мислим да су оне довољне и довољно добре, али су добре у односу на неке друге и свакако представљају вид помоћи који се мора надограђивати и унапређивати у наредном периоду - каже премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Мјере пронаталитетне политике не могу се посматрати само износима давања, сматра премијерка. Наводи примјер богатих скандинавских земаља, гдје је стандард висок, али се рађа мало дјеце.

Из Владе кажу да су свјесни да је потребно улагати и више средстава да би побољшали природни прираштај и омогућили боље услове на Клиници за гинекологију и акушерство.Томе би много помогло сматрају и да све здравствене установе буду ликвидне, каже ресорни министар Драган Богданић. За сутра најављује састанак са представницима Свјетске банке о могућем рјешавању проблема дуговања по различитим основама у здравству Српске.