latinica  ћирилица
18/07/2016 |  11:45 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Одлуку о референдуму о Дану Републике преиспитати, ако то уради и Уставни суд БиХ (ВИДЕО)

Ако Уставни суд БиХ усвоји апелацију Народне скупштине Републике Српске и поништи претходно донесену одлуку у вези са Даном Републике, биће преиспитана одлука Парламента о расписивању републичког референдума, поручио је предсједник Скупштине Недељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

А управо би Уставни суд БиХ, могао разматрати и евентуалне апелације у вези о закључку републичког парламента о попису становништва и Закону о тужилаштву Републике Српске. Данас о томе на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске није постигнута сагласност. 

Након што је Уставни суд БиХ донио одлуку да је 9. јануар као Дан Републике Српске неуставан, Народна скупштина упутила је допис за апелацију. Српска још чека одговор, и нада се да ће бити заснован на праву, поручио је предсједник парламента Недељко Чубриловић. Уколико не буде одговора, каже, ићи ће се у измјену закона о празницима.

- Уколико Суд усвоји апелацију и донесе другу одлуку, дакле поништи претходну одлуку о Дану Републике, онда ће доћи сигурно и до преиспитивања ове одлуке - каже Чубриловић.

Чубриловић је поновио да према Уставу, Парламент Српске има право да усвоји одлуку о расписивању референдума, те да наводи Бошњака да су прегласани и да је одлука мимо Устава, нису тачни. А мимо Устава је, тврде Бошњаци, и њихово прегласавање у Вијећу народа – овај пут о закључку републичког парламента о попису становништва и Закон о тужилаштву Републике Српске.

- На сцени је правна анархија и жао ми је што је у задње вријеме генератор тога и Народна скупштина - каже Мујо Хаџиомеровић, предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске.

Дешавања на Вијећу народа само су наставак тежње бошњачког народа да буде једини који поставља правила, сматра потпредсједник парламента Ненад Стевандић. Поручује - Срби у Републици Српској неће бити грађани другог реда.

- Република Српска је одлучила да подвуче црту и да на све пријетње и насиље одговори свим могућим мјерама, а оне су резултат парламентарне демократије и демократског принципа - каже Стевандић.

И тако ће, каже Стенвадић и да остане. У доношењу закона, тврди, испоштоване су све процедуре, а правна и демократска средства на располагању су свима који се осјећају оштећеним. 

Подсјећамо, Народна скупштина Републике Српске петак је на посебној сједници усвојила Приједлог одлуке о расписивању референдума о Дану Републике, као и именовање комисије за његово спровођење.

Приједлог одлуке о расписивању републичког референдума поднијели су Клубови посланика СНСД-а, СДС-СРС Републике Српске, ДНС-а, ПДП-а, СП, НДП-а, СДС-К, посланичка група Напредна Српска и самостални посланик Илија Стеванчевић.

Референдумско питање о ком ће се грађани Републике Српске изјаснити гласи "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?", а за дан одржавања референдума утврђује се 25. септембар.

У Одлуци о расписивању рефрендума се наводи да је са више аспеката спорна Одлука Уставног суда БиХ од 26. новембра прошле године, која је донесена на захтјев члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Бакира Изетбеговића и којом се проглашава неуставним члан 3б) Закона о празницима Републике Српске.