latinica  ћирилица
18/07/2016 |  11:07 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

За више од шездесет година возачког стажа ни један прекршај (ВИДЕО)

Приједорчанин Иво Кобау у шездесетдвогодишњем возачком стажу није направио ни један саобраћајни прекршај. До данас је остао вјеран „Пежоу 404“, старом 48 година, који га је, без проблема, служио свих ових година.
Иво Кобау - Фото: РТРС
Иво КобауФото: РТРС

Осамдесетчетворогодишњи столар Иво Кобау, један је од најискуснијих возача са ових простора. Због столарског посла који је наслиједио од оца морао је да положи возачки испит. Давне 1954. године, добијање возачке дозволе било је много компликованије него данас.

"Полагали су се прописи и механика. Полагање прописа и саобраћајних знака је питао мајор милиције, а мотористику мајстор", сјећа се Иво.

Возачко искуство дуго 62 године, милиони пређених километара без иједног саобраћајног прекршаја. Иво каже да „култура у саобраћају“ чини доброг возача. За данашње инструкторе вожње има само једно питање: "Прво бих питао инструкторе да ли уче понашати се у саобраћају, то је најважније, а возити ауто, то је занат".

Занимљиво је да је Иво остао вјеран аутомобилу који је купио давне 1968. године, и њиме прешао више од 800.000  километара. Својим „Пежоом“, због столарског посла којим се бавио, прокрстарио је читаву Европу и превезао тоне терета.

Олдтајмер га и данас служи.

"Има он доста километара, то је ауто који је за мене био врло практичан и врло јак. Мерцедес је био бољи аутомобил, али Пежо је за мене повољнији и бољи".

Његов стари Пежо плијени пажњу пролазника. Како Иво у шали каже, и он и његов љубимац су олдтајмери, али добро очувани.