latinica  ћирилица
18/07/2016 |  10:58 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Кошарац: Приходе од РТВ таксе дијелити на једнаке дијелове

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац потврдио је да је данас поново уложио амандман на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавном радио-телевизијском систему БиХ, којег ће, користећи пословничку могућност, бранити на сутрашњој сједници Представничког дома.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

"Суштина овог амандмана јесте да се приходи од прикупљене РТВ таксе дијеле на једнаке дијелове, у омјеру 33,33 одсто РТРС-у, 33,33 одсто РТВ Федерације БиХ, те 33,33 одсто БХРТ-у. Други дио амандмана односи се на приходе од маркетиншког оглашавања, који треба да припадну оном јавном радио-телевизијском сервису који је тај приход остварио", прецизирао је Кошарац.

Он је упозорио да посланици СНСД-а, уколико овај амандман не буде прихваћен, неће гласати за предложени закон.

"Нећемо одустати од овог амандмана и инсистираћемо на његовом усвајању јер се њиме обезбјеђује равноправна расподјела прихода од таксе и маркетинга и пуна равноправност три јавна радио-телевизијска сервиса у БиХ", нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио и на закључак Народне скупштине Републике Српске од 10. септембра прошле године, којим се представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ задужују да покрену иницијативу о измјени Закона о јавном радио-телевизијском систему БиХ у дијелу који се односи на расподјелу прихода од радио-телевизијске таксе.

"Имајући у виду овај закључак, очекујем да наше амандмане на сутрашњој сједници Представничког дома подрже и посланици такозваног Савеза за промјене и да на тај начин дају допринос стабилности, равноправности и развоју РТРС-а као једне од најзначајнијих институција Републике Српске", закључио је Кошарац.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ сутра ће, у другом читању, расправљати о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавном радио-телевизијском систему БиХ.

Претходно је о амандманима на овај приједлог закона прошле седмице расправљала и Комисија за финансије и буџет Представничког дома, која је усвојила амандмане групе посланика Момчила Новаковића, Мирсада Мешића, Ханке Вајзовић и Амира Фазлића.

Усвојеним амандманима ове групе посланика предвиђено је да се приходи од РТВ таксе дијеле у омјеру 40 одсто БХРТ-у, 30 одсто РТРС-у и 30 одсто РТВ Федерације БиХ. Такође је предвиђено да се укупан нето приход од оглашавања уплаћује на јединствени рачун и дијели на три јавна емитера у истом омјеру - 40:30:30 одсто.