latinica  ћирилица
18/07/2016 |  10:13 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска губи вријеме са политичким Сарајевом (ВИДЕО)

Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да је условљавање предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића потписивања Писма намјере са ММФ-ом, захтјевом да Српска прихвати Механизам координације, још једна уцјена, јер још увијек нема никаквог договора око Механизма координације.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је рекла да Република Српска неће прихватити да се у БиХ одлучује без консензуса.

Истакла је да ће Влада Републике Српске, највјероватније данас, послати писмо ММФ-у са извињењем због кашњења потписивања Писма намјере за које, каже, Српска није крива, већ политичко Сарајево.

Предсједница Владе рекла је и да Српској припада надлежност за саобраћај и инфраструктуру што у БиХ мора бити уважено, те да су погрешне процедуре и начин на који се приступило доношењу Оквирне стратегије саобраћаја БиХ.

"То је још један безобразлук који долази из Сарајева. Наш договор је био да двије ентитетске стратегије саобраћаја буду уклопљене у оквир који ће бити стратегија саобраћаја БиХ", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да нема имагинарних рокова за усвајање стратегија.

"Веома битно је и како су презентовани приоритети транспорта и саобраћаја за БиХ у овој стратегији. То је урађено на начин што су сви заступљени пројекти из Федерације БиХ /ФБиХ/, а да нема стратешког и важног пројекта за Републику Српску", додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да Министарство транспорта и коминикација БиХ није надлежно да Српској утврђује приоритете.

"Када смо им понудили наше приоритете и израдили нашу стратегију за саобраћај, усвојили су стратегију на нивоу БиХ у којој нема наших приоритета. Мислим да губимо вријеме са Сарајевом, јер је немогуће да се мјесецима договарамо о некој теми и утрђујемо планове, а онда то неко другачије окрене", закључила је Цвијановићева.

Савјет министара БиХ усвојио је прошле седмице Оквирну стратегију саобраћаја БиХ за период 2016-2030. године, чиме се, како је образложено, БиХ омогућава финансијска подршка ЕУ и међународних финансијских институција за инфраструктурне пројекте.

Из Савјета министара БиХ је саопштено да се Оквирна стратегија транспорта заснива се на секторским стратешким документима ентитета и Брчко дистрикта, који су раније усвојени.

Извор: РТРС/Срна