latinica  ћирилица
18/07/2016 |  09:52 | Аутор: СРНА

Стефановић: Мигранти који нису угрожени неће добити азил

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је обезбијеђен довољан број заједничких снага полиције и војске које ће да патролирају на граници и спречавају илегалне уласке, те да се на овај начин мигрантима који нису угрожени шаље јасна порука да неће добити азил.
Небојша Стефановић - Фото: РТРС
Небојша СтефановићФото: РТРС

"Видјело се да је Србија у претходне двије године била хумана према мигрантима. Наставићемо тако да се понашамо, али у ситуацији смо да сада долазе људи који нису угрожени. Желимо да заштитимо границу да не би дошло до тога да велики број људи дође у Србију, а после не изађе", рекао је Стефановић за РТС.

Он је истакао да је посао полиције да заштити границу Србије и да помоћу јединица које је формирала Влада спријечи илегалне преласке.

Стефановић је рекао да ће мигранти који затраже азил у Србији бити упућени у прихватне центре, а они који не буду жељели азил, биће враћени у земље одакле су дошли.

"Нисам видио било какве реакције држава чланица ЕУ. Не би требало ни да их буде јер се земље ЕУ понашају на исти начин, штите границе, и то је обавеза у поглављу 24", каже Стефановић.

Он је додао да у Србији постоје кријумчари миграната, али да је полиција у прошле двије године ухапсила њих више од 1.500.

"Биће одузимани њихова имовина и новац. Тимови полиције и тужилаштва посебно раде на случајевима кријумчара. То Србија не толерише, не подржава, нити окреће главу. Ухапсићемо још 5.000 ако је потребно, али нећемо дозволити да будемо извор противзаконитих активности", нагласио је Стефановић.

Говорећи о поглављима 23 и 24 која регулишу безбједност и сигурност свих грађана, Стефановић је рекао да је ријеч о "тешким поглављима".

"Наш став у вези са питањем да ли ће ова поглавља бити отворена или не, је исти - нећемо да молимо. На нама је да смо спремни", додао је Стефановић.