latinica  ћирилица
18/07/2016 |  09:47 ⇒ 09:53 | Аутор: Блиц

Хрватска нема начина да блокира Србији поглавља 23 и 24

Србија ће данас отворити поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ, упркос пријетњама из Хрватске да би могли да повуку сагласност коју су дали прије двије недјеље.
Србија и ЕУ - Фото: ТАНЈУГ
Србија и ЕУФото: ТАНЈУГ

Не постоји процедура којом би званични Загреб могао да спречи отварање поглавља са Србијом, пишу српски медији позивајући се на дипломатске изворе.

- То ни технички није изводљиво. ЕУ не познаје такву могућност. Србија данас сигурно отвара поглавља и за то има велику подршку Уније - наводи извор “Блица“ из Брисела.

Министар спољних послова Миро Ковач јуче је запријетио да би Хрватска данас могла да повуче сагласност за отварање поглавља 23 уколико се српски државни врх не огради од изјаве Милана Петровића, руководиоца Тужилаштва за ратне злочине, да Србија неће мијењати Закон о универзалној јурисдикцији, на чему инсистирају у Загребу. Ковач је поручио да надлежни у Србији могу то да учине најкасније до понедјељка ујутро и то је наводно саопштио и српском шефу дипломатије Ивици Дачићу.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да вјерује да ће данас бити отворена поглавља и да је Србија то заслужила својим резултатима.

Упитана о најавама које стижу из Загреба, министарка за ЕУ одговорила је да је Србија испунила критеријуме и да је због тога “мало занима шта тражи Хрватска“.

То је питање за ЕУ и Европску комисију. Видјећемо да ли ће да се придржава онога што су стандарди које смо испунили или ће попустити под притисцима једне од земаља која има неке своје билатералне интересе - истакла је Јоксимовићева.

Да се то неће десити изјавила је портпаролка словачког предсједавања ЕУ Рената Голдирова.

- Међувладина конференција ће се одржати како је и планирано - изјавила је Голдирова.

Премијер Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Бриселу, где ће присуствовати Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије. Он ће имати билатералне сусрете са Џоном Керијем, Јоханесом Ханом и Федериком Могерини.