latinica  ћирилица
18/07/2016 |  09:24 ⇒ 09:31 | Аутор: poslovni.hr

ЕУ упозорава Ердогана: Нећемо мирно гледати одмазду

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини је упозорила турску владу да не преузима мјере које би биле против уставног поретка након неуспјелог државног пуча.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

Неки аналитичари оцјењују да је пуч био режиран, и да га Ердоган користи да би очистио редове у војсци и правосуђу од оних лојалним његовом супарнику Фетулаху Гулену.

"Ми смо били први током те трагичне ноћи који су рекли да легитимне институције морају бити заштићене", казала је Могерини новинарима прије састанка министара спољних послова ЕУ коме ће присуствовати и амерички државни секретар Џон Кери.

Могерини је поручила да нема изговора за турску власт да не заштити владавину права.

"Демократске и легитимне институције треба да буду заштићене. Данас ћемо то рећи заједно са свим министрима да то очигледно не значи да се владавина права и пођела власти не рачунају. Насупрот, морају бити заштићени зарад саме државе. Зато ћемо послати снажну поруку", казала је Могерини.

И остали министри и високи званичници ЕУ су изразили забринутост због дешавања након покушаја пуча. Европски комесар Јоханес Хан, у чијој надлежности су и преговори са Турском о приступању ЕУ, је казао да има утисак да је влада унапријед припремила листе са именима судија које су ухапшене.

"Изгледа као да је нешто већ припремљено. Чим листе постоје, то указује да су биле припремљене да би се користиле у неком момену. Веома сам забринут. То је баш оно чега сам се плашио", навео је Хан.

Белгијски министар спољних послова Дидије Рејндерс и његов аустријски колега Себастијан Курц су раније изразили забринутост због најаве да би Турска могла да врати смртну казну.

Турска је 2004. године укинула смртну казну да би могла да отвори процес преговора са ЕУ.