latinica  ћирилица
18/07/2016 |  09:18 ⇒ 09:18 | Аутор: Дојче веле

Вашингтон упозорава Анкару

Нове оптужбе које се у Турској чују на рачун САД пријете да погоршају ионако напете односе између двије земље. Председник Обама и државни секретар Кери недвосмислено су одговорили Анкари
Џон Кери - Фото: AFP
Џон КериФото: AFP

Након пропалог војног удара у Турској расту напетости између Анкаре и Вашингтона. Предсједник САД Барак Обама је позвао владу Турске на суздржаност, и да се у борби против пучиста држи важећих закона. Према наводима Бијеле куће, Обама је током разговора са својим савјетницима указао на заједничке изазове који стоје пред обе владе - попут борбе против тероризма.

Много јаснији је био амерички државни секретар Џон Кери. Он је упозорио турског министра спољних послова Мевлута Чавашоглуа да наноси штету односима двије земље. Кери је одлучно одбацио тврдње које стижу из Турске да су САД умијешане у неуспјели државни удар. Нјегово министарство је саопштило "да су САД спремне да подрже Турску у процесу истраге, али да су тврдње о умјешаности САД у покушај пуча потпуно погрешне и штетне за билатералне односе двије земље".

Обама и Кери су од самог почетка догађаја у Турској јасно осудили покушај пуча и подржали демократски изабрану владу. Министар за рад у влади у Анкари, Сулејман Сојлу, ипак је послије тога изјавио да иза покушаја државног удара стоје САД.

Спорни проповједник Гулен

Односе двије земље посебно оптерећује случај турског проповједника Фетулаха Гулена, који живи у САД. Он је од 2013. након спора са Ердоганом постао један од најљућих противника садашњег предсједника Турске. И док Ердоган за покушај пуча оптужује самог Гулена, овај исламски проповједник то одбацује и износи могућност да је све то инсценирано од стране саме владе у Анкари.

Премијер Турске Бинали Јилдирим је изјавио да се свака земља која подржава Гулена "посматра као држава која се налази у рату против Турске". Ердоган је од Вашингтона затражио изручење овог проповједника. Кери је узвратио да су САД спремне да помогну како би се пронашли организатори пуча. Конкретне мјере против Гулена ће бити подузете уколико буду предочени докази за његову умјешаност.

Блокиран ваздушни простор за америчке војне авионе

 

Неуспјели пуч је у међувремену угрозио војне ударе САД против припадника ИС у Сирији. Турска је затворила свој ваздушни простор за прелете војних авиона. Тако не могу полетати ни амерички војни авиони који су стационирани у војној бази Инџирлик. Тамо се налази и око 250 њемачких војника. Припадници Бундесвера у борби против ИС су укључени кроз обављање извиђачких летова, као и у летовима током којих се пуне резервоари авиона који се већ налазе у ваздуху.

Односи Турске и САД су се протеклих година погоршали. Повод томе је све ауторитативнији стил владавине предсједника Турске, али и његова подршка исламистичким опозиционим групама у Сирији.