latinica  ћирилица
18/07/2016 |  09:08 ⇒ 09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Јереван: Талачка криза и даље, преговори се настављају

Нападачи траже ослобађање Жираира Сефиљана, који је у јуну ухапшен под сумњом да је организовао оружану групу која је припремала заузимање јереванског ТВ центра и других важних објеката
Сукоби у Јеревану (фото:© Sputnik/ Тигран Мехрабян) -
Сукоби у Јеревану (фото:© Sputnik/ Тигран Мехрабян)

Наоружана група повезана са опозиционим лидером Жираиром Сефиљаном, која је у недјељу заузела зграду полиције у Јеревану усмртивши једног полицајца, и даље држи неколико полицајаца као таоце, а полиција је саопштила да је ноћ протекла мирно и да се преговори са побуњеницима настављају, јавља Тасс.

Полицијски аутомобили, оклопна возила и војни камиони у потпуности су блокирали прилазе полицијској бази коју су заузели опозиционари, на улазу у четврт Еребуни у Јеревану.

АФП је пренио да опозициона група, која је јуче у 5 сати ујутро камионом пробила капију полицијске базе и упала унутра, тражи оставку предсједника Сержа Саргсјана.

Нападачи су заробили седам полицајаца као таоце, међу којима и замјеника начелника јерменске полиције, генерала мајора Вардана Егиазарјана.

Они траже ослобађање Жираира Сефиљана, који је у јуну ухапшен под сумњом да је организовао оружану групу која је припремала заузимање јереванског ТВ центра и других важних објеката.

Такође траже ослобађање политичких затвореника, али безбједносне службе одбацују гласине на друштвеним мрежама да је у току државни удар.

Служба националне безбједности саопштила је да представници полиције преговарају са побуњеницима "у покушају да их убиједе да се уздрже од даљих акција које угрожавају живот и здравље људи, да ослободе таоце, положе оружје и предају се властима без отпора".

Преговори су до сада били безуспјешни, подсјећа Тасс.

Нападачи су јуче убили једног полицајца и двојицу ранија, док су два таоца ослобођена, навела је Служба националне безбједности.

Нападачи су поставили видео снимак на Фејсбуку у коме позивају Јермене да изађу на улице и устану против владе.

Сефиљан, чије ослобађање траже, лидер је мале опозиционе организације по имену Нови јерменски фронт јавног спаса, а шесторица његових присталица су ухапшена у јуну због, како је саопштила влада, припреме плана о заузимању неколико зграда владе и телекомуникационих постројења у Јеревану.

Сефиљан је 2006. ухапшен због позива на "насилно рушење владе" и тада је провео у затвору 18 мјесеци. Пуштен је 2008, а прошле године је поново ухапшен под сумњом да припрема пуч и убрзо је пуштен.

Саргсјан, бивши официр војске, предсједник је Јерменије од када је побиједио на изборима 2008. када су избили крвави сукоби између полиције и присталица пораженог кандидата опозиције у којима је погинуло 10 људи.