latinica  ћирилица
18/07/2016 |  08:51 | Аутор: СРНА

Лидеру А-ХСП забрана доласка у Срб пола године

Прекршајни суд у Грачацу забранио је предсједнику Аутохтоне хрватске странке права /А-ХСП/ Дражену Келеминецу долазак у Срб на шест мјесеци и новчано га казнио са 5.200 куна /1.300 КМ/ због непоштивања Закона о јавном реду и миру, те Закона о јавном окупљању.
Аутохтона хрватска странка права - А-ХСП (Фото: hrvatskipravasi.hr) -
Аутохтона хрватска странка права - А-ХСП (Фото: hrvatskipravasi.hr)

Келеминец каже да није задовољан пресудом "јер је она скројена онако како то хоће полиција, да не бих могао доћи у Срб 27. јула", преносе хрватски медији.

Он је најавио да ће у затражити да га прими министар унутрашњих послова Влахо Орепић.

"Тражићу да ме прими и, прије свега, да се једнако поступи и према скупу /предсједника Српског народног вијећа/ Милорада Пуповца, да се и њихов скуп забрани. То ми је циљ!", нагласио је Келеминец.

Чланови странке А-ХСП су покрај споменика у Србу били поставили шатор како би спријечили обиљежавање антифашистичког устанка који се у том мјесту догодио 27. јула 1941. године.

Хрватска полиција уклонила је претходно шаторе које су поставили хрватски десничари поред антифашистичког споменика у Доњем Србу.

У службене просторије полиције приведено је осам особа доби од 35 до 60 година, од који је њих шест пружало пасивни отпор, саопштено је из Полицијске управе задарске.

Келеминец је претходно путем медија позивао "све Хрватице и Хрвате" да дођу и својим присуством пруже подршку у намјери да остану на том простору, с циљем да спријече припаднике Српског народног вијећа и Савеза антифашистичких бораца да традиционално прославе Дан устанка у Хрватској 27. јула, али се његовом позиву нико није одазвао.

Док је Келеминец улазио у полицијску станицу на информативни разговор, он је узвикивао да је ово начин да "се омогући четницима да и даље славе".