latinica  ћирилица
18/07/2016 |  08:30 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Турска: Војник пуцао испред суднице, продужене патроле авиона, хеликоптери забрањени

Један турски војник отворио је ватру испред суда у Анкари после чега је ухапшен, саопштио је представник власти, додајући да том приликом није било жртава, пренио је Ројтерс.

Ситуација у Турској је напета после неуспелог војног пуча у петак у коме је погинуло више од 290 људи.

Турске власти кажу да је ситуација сада у потпуности под контролом, али да је мали број војника који су подржали пуч још увијек на слободи.

АП је раније пренио наводе турске државне агенције Анадолија да је у Анкари започело испитивање 27 генерала и адмирала, укључујући и бившег команданта турског Ратног ваздухопловства генерала Акин Озтурка, који је описан као вођа пропале побуне против предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

ТУ међувремену, Ердоган је продужио наредбу борбеним авионима да патролирају ваздушним простором изнад Истанбула и Анкаре за цео данашњи дан, а војним хеликоптерима је забрањено да полијећу у Истанбулу, преноси Ројтерс изјаву извора из Ердогановог кабинета.

"Ратној авијацији је издато наређење да обори било који војни хеликоптер над Истанбулом", казао је тај извор.

Ројтерс наводи да је ова одлука донесена пошто су побуњени војници управљали хеликоптерима, млазним авионима и тенковима током пропалог покушаја пуча изведеног у петак.

Осим тога, власти су касно синоћ позвале становништво да остане мобилисано док се у земљи спроводе масовна хапшења у војсци и правосуђу, што изазива забринутост западних земаља.

Еродган је синоћ поменуо и могућност поновног успостављања смртне казне која је званично укинута 2004. године у оквиру кандидатуре за чланство у Европској унији.

Те мјере спроведене послије неуспјелог пуча изазвале су забринутост западних земаља које су позвале Турску да поштује владавину права и уставни поредак као и да се уздржи од могуће опште репресије у земљи.

У ноћи 16. јула покушан је војни пуч у Турској, са главним сукобима који су се одвијали у Анкари и Истанбулу.

Турско државно вођство је у међувремену објавило да је пуч угушен, а према посљедњим информацијама 290 људи је током њега убијено, а 1.440 особа је рањено.

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да ће Влада дјеловати у оквирима закона док се буде "разрачунавала" са одговорнима за неуспјели војни удар у петак, 22. јула.

ВЛАСТИ ТРАГАЈУ ЗА ЗАВЈЕРЕНИЦИМА

Турске снаге безбједности у више градова и руралних области и даље трагају за војницима умијешаним у неуспјели војни пуч и за њиховим оружјем, али нема опасности од новог удара, рекао је виши званичник безбједности.

Званичник је додао да је неуспјелим војним ударом турској војној команди задат тежак ударац у смислу организације, али да она још функционише у координацији са обавјештајним службама, полицијом и Владом.

Неки високопозиционирани војни званичници умијешани у војни удар побјегли су у иностранство.

СМИЈЕЊЕНО 8.000 ПОЛИЦАЈАЦА

Турска је смијенила 8.000 полицајаца широм земље, укључујући градове Истанбул и Анкару, због наводних веза са неуспјелим војним ударом, рекао је безбједносни званичник.

Смјене су услиједиле након неуспјелог војног удара за који Влада криви "паралелну државу", коју води муслимански свештеник Фетулах Гулен, који живи у егзилу.

Турска се данас полако враћа у нормалу након покушаја војног удара 15. јула увече, наводи АП.

У међувремену, саудијске власти ухапсиле су турског војног аташеа у Кувајту, док је био на аеродрому у источном граду Дамаму.

Тридесет турских гувернера и више од 50 цивилних службеника високог ранга смијењени су са својих положаја, јавила је станица Си-Ен-Ен Турк.

Извор: Танјуг/Бета/Срна