latinica  ћирилица
18/07/2016 |  08:29 | Аутор: СРНА

Мишчевић: Хрватски захтјев нема подршку ЕУ

Шеф тима Србије за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да хрватски захтјеви према Србији за отварање поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе и правду, немају подршку ЕУ.
Тања Мишчевић (архивска фотографија) - Фото: ТАНЈУГ
Тања Мишчевић (архивска фотографија)Фото: ТАНЈУГ

"Инсистирање Хрватске да Србија промени закон о регионалној надлежности за ратне злочине је билатералан захтев, јер консензус да се тако нешто тражи није постигнут на нивоу ЕУ", рекла је Мишчевићева за "Политику".

Она је потврдила да ће поглавља 23 и 24 данас бити отворена у Бриселу.

"После овога, ствари у преговарачком процесу никако не би смеле да буду исте као пре отварања ова два поглавља. То је знак да идемо даље", рекла је Мишчевићева.

Она је навела да су хрватски захтјеви у вези са надлежношћу Србије за процесуирање ратних злочина дуго били предмет разговора између 27 држава чланица Уније, с једне стране, и Хрватске, с друге стране.

"Договор није постигнут, јер нема права у овој области у ЕУ, као и због тога што знатан број држава чланица на исти начин као Србија регулише надлежност за процесуирање ратних злочина. Од почетка смо тврдили да је то питање за билатералне разговоре, па ће, надам се, у том контексту разговори бити и настављени", рекла је Мишчевићева.