latinica  ћирилица
18/07/2016 |  07:41 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Закон о попису иде пред Уставни суд РС (ВИДЕО)

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске усвојила је реализацију Закључка о попису. Из Клуба Бошњака најављују жалбу Уставном суду
Сједница Заједничке комисије НС и Вијећа народа РС - Фото: РТРС
Сједница Заједничке комисије НС и Вијећа народа РСФото: РТРС

Усвајање реализације Закључка о попису су у Клубу Бошњака оцијенили као директно мијешање  НСРС у надлежности Агенције за статистику.

У Клубу Бошњака сматрају да је тиме настављен континуитет прегласавања Клуба Бошшњака. Сенад Братић, потпредсједник НСРС из реда бошњачког народа рекао је да је прича представника институција РС о попису у свјетлу избора и скретање пажње са социјално- економских проблема.

"Сматрам да је прича о попису непотребно трошење енергије, новца и времена јер је за све надлежна Агенција за статистику. Мијешање у надлежности Агенције за статистику је кочење пута БиХ ка Европској унији и заустављање реформи на штету грађана РС али и цијеле БиХ, чије ће посљедице осјетити сви грађани", каже Братић.

Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа Мујо Хаџиомеровић рекао је да иако у Уставу стоји да су равноправни народи у ентитету Срби, Хрвати и Бошњаци, то се константно крши прегласавањем.

"Покушаћу свим правним средствима и на државном нивоу то оспоравати, али шта очекивати када се одлуке Уставног суда, највише правне институције не поштују. Са осам гласова смо прегласани и немамо могућност да тражимо своја права. Сматрам да је крајње вријеме да се међународна заједница укључи у сву причу јер се једноставно одбијају договори који су усаглашени и који су потписани", рекао је  Хаџимоеровић.

Сједница Заједничке комисије, ФОТО: РТРС

Потпредсјендик НСРС Ненад Стевандић рекао је да све што се дешавало на данашњој сједници  је наставак сукоба који траје већ шест или седам мјесеци и мисли да је то наставак тежње бошњачког народа  да поставља правила свима.

"Република Српска не жели да се о њеним потребама и ресурсима одлучује ван ње. Република Српска је одлучила да свим мјерама одговори на пријетње и напоре и то је резултат демократских принципа. Са друге стране, имамо потпуну негацију демократских принципа. Ко је кога протјерао  и какви су чији  демократски принципи када је попис показао да је Срба у Федерацији БиХ једва , док је Бошњака у Српској 13%", изјавио је Стевандић.

Он сматра да је то подилажење екстремизму и увођење шеријатског принципа у институције и тврди да су најугороженији грађани у БиХ Срби. Додаје да се у ФБиХ подржава екстремизам јер у Републици Српској има 10 пута мање инциданата угрожавања националног интереса, него у ФБиХ.

"Република Српска више неће трпити насиље и Срби неће прихватити да у Републици Српској буду грађани другог реда, јер су у Федерацији БиХ Срби грађани трећег реда"", напомиње Стевандић и закључује да у процедури ништа није прекршено и да су сва демократска и правна средства доступна свима.

Што се тиче Закона о Јавним тужилаштвима Републике Српске, у Клубу Бошњака и то су оцијенили као мијешање у посао и надлежности Високог судског и тужилачког вијећа, и тај закон ће вјероватно бити враћен у парламентарну процедуру.