latinica  ћирилица
18/07/2016 |  07:37 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

БиХ парафирала ССП (ВИДЕО/ФОТО)

Представници Европске комисије и БиХ у Сарајеву су парафирали Протокол о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању.
Парафирање ССП-а -
Парафирање ССП-а

Док ССП више није споран, политичко Сарајево поставило је нову уцјену: потписа на писмо намјере са ММФ-ом нема без договора о механизму координације!

Парафирање ССП-а услов је за најављену њемачку помоћ пољопривредницима у БиХ, али и за потписивање писма намјере са ММФ-ом?

ССП је одобрен, али предстоји значајан дио посла – да се у наредним мјесецима различитим пројектима, уз процјену Свјетске банке, помогне секторима пољопривреде. Када је ријеч о ММФ-у, свима је већ познато да су кадрови СДА Денис Звиздић и Фадил Новалић свој потпис на писму намјере условљавали прихватањем адаптираног ССП-а. Међутим, када је то и учињено, незајажљиво су одлучили да уцјењују Српску и као услов поставе усвајање механизма координације. 

Након парафирања измијењеног ССП-а, слиједи процес ратификације како у БиХ, тако и у свим земљама чланицама Европске уније. Процес који уобичајено траје око 6 мјесеци.

- Ми ћемо са своје стране наставити радити на ублажавању било каквих евентуалних негативних посљедица које би неко од пољопривредника могао да искуси - рекао је специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк. 

А док ратификација траје и из Брисела се чекају позитивни сигнали, пред домаћим институцијама је да у сарадњи са Њемачком која је обећала помоћ, помогну онима који ће због Споразума да трпе.

- Преостаје нам значајан дио посла да у наредним мјесецима кроз различите пројекте, кроз процјену штета са Свјетском банком помогнемо оним секторима који ће бити најосјетљивији кад је у питању даља трговина са ЕУ - рекао је министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Парафирање измијењеног ССП-а, како је данас истакнуто важан је корак БиХ на путу европских интеграција.

- Зато је врло важно у овом тренутку наставити са процесом провођења реформи и постићи аранжман са ММФ-ом, односно споразуме са Свјетском банком, Европском комисијом за обнову и развој и нашим земљама чланицама како не би дошло до даљих застоја на овом путу - рекао је Вигемарк.

И док из Европске комисије позивају на реформе и постизање аранжмана са ММФ-ом на то су изгледа нијеми кадрови СДА Денис Звиздић и Фадил Новалић који су свој потпис на писмо намјере прво условљавали прихватањем измијењеног ССП-а. А сада, кроз јавне ријечи њиховог страначког шефа Бакира Изетбеговића, уцјењивачки од Српске траже прихватање механизма координације. Да није присталица било каквих условљавања, поручује Шаровић. Додаје да није био ни за вођење паралеле ССП-ММФ.

Парафирање ССП-а (фото: РТРС)

- Ја не подржавам то заиста, то је мој став. Ја мислим да питање ММФ-а треба рјешавати што прије у интересу и једног и другог ентитета и финансијске консолидације, те да га не треба везати за механизам координације - сматра Шаровић.

Умјесто консензуса, СДА је у својим политичким играма очигледно кренула путем изигравања договора и уцјена – што сасвим извјесно БиХ реформама неће довести до краја европског пута у који се, апсурдно, вербално заклиње.