latinica  ћирилица
12/07/2016 |  17:36 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Усвојен амандман о наплати РТВ таксе путем рачуна за струју (ВИДЕО)

Да ли ће се РТВ такса ускоро прикупљати уз рачуне за електричну енергију? Овакав амандман прихваћен је данас на Комисији за саобраћај и комуникације Представничког дома БиХ, а да ли ће приједлог и заживјети зависи од изјашњења оба дома бх парламента.
Телевизор (Фото: blog.viacom.com) -
Телевизор (Фото: blog.viacom.com)

Предвиђена је и расподјела - по 30% РТРС-у и ФТВ-у, а 40% БХРТ-у. СНСД тражи равомјерну подјелу - по 33%, али и да маркетиншки приходи остају сервисима који су тај приход обезбиједили. 

У причи о измјенама Закона о јавном РТВ систему, дошло је до суштинских измјена - више се не говори о телеком оператерима и оснивању фондова, већ се предлаже потпуно нов модел наплате РТВ таксе.

"Наиме, РТВ такса би се, уколико закон прође, наравно, кроз оба дома наплаћивала преко рачуна за електричну енергију, јавни сервиси би потписали уговор са дистрибутерима електричне енергије на нивоу Федерације и Републике Српске, изјавио је Момчило Новаковић, предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома ПС БиХ (НДП).

А са јединственог рачуна расподјела би била у омјеру- 40% БХРТ-у, а по 30% Радио Телевизији РС и Федералној телевизији.

Уз истицање да се СНСД залаже за обезбјеђивање стабилног финансирања сва три емитера, али да им је приоритет финансијска стабилност и одрживост РТРС-а, из ове странке јасно поручују да неће одустати од својих амандмана – равномјерна расподјела таксе и да маркетиншки приходи остају сервисима који су их обезбиједили.

"Сматрамо да нема потребе да уколико РТРС обезбиједи било какав маркетиншки приход, говоримо о нето износу, да 70% дијели са друга два сервиса. Ми сматрамо да су сва три сервиса једнака и сматрамо да изворни приходи по основу РТВ таксе треба да се дијели на 33, 33, 33, једнакоправично", каже Сташа Кошарац члан Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома ПС БиХ (СНСД).

Уколико амандмани не буду прихваћени, каже Кошарац, нема ни подршке закону. А након што није прихваћен амандман о формирању посебне агенције која би се бавила прикупљањем таксе, против прихваћеног на комисији је ХДЗ.

"Закон нећу подржати у овој варијанти у којој је данас прихваћен, односно приједлог измјена и допуна закона на повјеренству, јер мислим да је то даље само продубљивање стања у којем јесмо, да то никакво трајно рјешење није", категоричан је Никола Ловриновић члан Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома ПС БиХ (ХДЗ).

А на трајном рјешењу требало би да ради Интерресорна радна група чије је формирање закључком затражио Представнички дом.

"Ово је рјешење које је дефинисано на годину дана, уколико не ријешимо- аутоматски се продужава за даље", рекао је Амир Фазлић, члан Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома ПС БиХ (СДА).

Есад Готовуша, предсједавајући УО Јавног РТВ система напомиње: "Прво ја сам, морам рећи, јако задовољан да је ово овако прошло, да је усвојено, сад морамо чекати други, трећи круг, то значи морамо да чекамо шта ће се десити на Заступничком и на Дому народа".

Сједница Представничког дома, на којој ће се разматрати измјене Закона о јавном РТВ систему, заказана је за 19. јули.