latinica  ћирилица
01/07/2016 |  22:29 | Аутор: СРНА

Почело Молитвено сабрање у Плашком

Поводом обиљежавања 75 година од злочина у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године и Дана сјећања на Јадовно почело је Молитвено сабрање окупљањем православних вјерника код Храма Ваведења Пресвете Богородице у Плашком, Хрватска.
Молитвено сабрање у Плашком - Фото: СРНА
Молитвено сабрање у ПлашкомФото: СРНА

Молитвеном сабрању присуствују замјеник жупана Карловачке жупаније Синиша Љубојевић, начелник општине Плашки Перо Дамјановић, представници Српске православне цркве, чланови Удружења Јадовно 1941. из Бањалуке и Београда и православни вјерници.

Архимандрит Наум Милковић, игуман Манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, одржаће предавање посвећено Свештеномученику Сави горњокарловачком.

Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Сава Трлајић рођен је 6. јула 1884. године у Молу од оца Стефана и мајке Јелисавете. На крштењу је добио име Светозар.

Основну школу је завршио у Молу, а Велику класичну гимназију и Богословију у Сремским Карловцима. Правни факултет је завршио у Београду, а правосудни испит је на положио на Правном факултету у Загребу.

Службовао је као парохијски свештеник у Башаиду. Почетком 1927. године изабран је за референта, а нешто касније и за секретара Светог архијерејског синода СПЦ.

Усташе су ухапсиле епископа Саву 17. јуна 1941. године заједно са 13 виђенијих Срба из Плашког.

Његово преосвештенство умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије у својој књизи "Српска Црква у Другом светском рату" наводи податак да је епископ Сава 8. августа 1941. године виђен у дворишту казненог завода у Госпићу.

Претпоставља се да је епископ Сава убијен на Велебиту јер је, како наводи епископ Атанасије, према свједочењу неких италијанских новинара, на Велебиту у августу 1941. године убијено око 8.000 Срба.