latinica  ћирилица
01/07/2016 |  18:57 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Аустријанци поново на биралиштима већ у септембру (ВИДЕО)

Грађани Аустрије поново ће изаћи на биралишта, након што је Уставни суд одлучио да се понови други круг предсједничких избора, одржаних 22. маја. Ново гласање могло би да буде одржано већ крајем септембра.
Избори у Аустрији - Фото: РТРС
Избори у АустријиФото: РТРС

Предсједник Уставног суда Герхарт Холцингер саопштио је да је суд прихватио жалбу лидера Слободарске партије Хајнца Кристијана Штрахеа, да изборни резултати буду поништени, због неправилности.

"Жалба се прихвата. Речено рјечником који није правни, то значи да други круг избора мора бити поновљен у цијелој Аустрији", рекао је Холцинер.

Одлука Уставног суда је без преседана у аустријској, али и историји читаве Европе, јер Уставни суд до сада није поништавао или давао налог за понављање избора на савезном нивоу.

Неки становници Беча истичу да ова ситуација није добра и да постоји опасност да би десничарски кандидат Норберт Хофер могао побиједити. Ипак, истичу, да ако је Врховни суд тако одлучио, онда то морају да прихвате. Да ли је одлука добра или лоша, то не знају.

Кандидат Зелених Александер ван дер Белен побиједио је кандидата Слободарске партије Норберта Хофера, са нешто више од 30.000 гласова. Стручњаци тврде да ће предстојећом предизборном кампањом доминирати „Брегзит“ и могуће иступање Аустрије из ЕУ.