latinica  ћирилица
01/07/2016 |  14:29 | Аутор: СРНА

Парастос за српске жртве Средњег Подриња 9. јула

У Братунцу ће 9. јула, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, бити служен парастос Србима из средњег Подриња погинулим у посљедњем рату, саопштио је данас предсједник Пододбора Владе за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић.
Братунац: Сједница Пододбора - Фото: СРНА
Братунац: Сједница ПододбораФото: СРНА

Он је данас разговарао о техничким припремама за одржавање овог скупа с представницима локалних власти и српских невладиних организација проистеклих из рата из регије Бирач, те Српске православне цркве и локалне полиције.

Дуњић је рекао да ће тог дана на братуначком градском гробљу бити служен парастос за 3.500 убијених и погинулих Срба из средњег Подриња и Бирча, те да је након тога предвиђено полагање вијенаца код централног Спомен-крста.

"Обиљежавање српског страдања ће бити настављено у порти Цркве Успења Пресвете Богородице, гђе је предвиђено обраћање званичника и духовни програм", рекао је Дуњић.

Према његовој најави, у оквиру овог обиљежавања, а у организацији Републичког центра за истраживање ратних злочина, биће представљена брошура "Хроника угашених огњишта".

Предвиђено је да Борачка организација Републике Српске приреди изложбу о страдању Срба у одбрамбено-отаџбинском рату у Српској.

"Помен Србима убијеним на овим просторима одаћемо достојанствено и у складу са хришћанским обичајима", поручио је Дуњић и позвао грађане из ове регије и Републике Српске да 9. јула дођу у Братунац.

Пододбор је позивнице за овај комеморативни скуп упутио свим амбасадама у БиХ, званичницима Српске и Србије, те српским представницима у заједничким органима БиХ.

Дуњић је рекао да је долазак већ потврдио предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије Александар Вулин.