latinica  ћирилица
01/07/2016 |  13:40 | Аутор: СРНА

Основан градски одбор Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" у Бањалуци

У Бањалуци је формиран Градски одбор Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", за чијег предсједника је изабран професор на бањалучком Економском факултету Горан Поповић.
Бања Лука: "Ствараоци Републике Српске" - Фото: СРНА
Бања Лука: "Ствараоци Републике Српске"Фото: СРНА

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник изразио је задовољство што су добили подружницу у Бањалуци, наводећи да град на Врбасу то заслужује.

"Присјетимо се да смо у Банском двору у Бањалуци 12. маја 1992. године на првој ратној скупштини основали Војску Републике Српске. Касније је све ишло према коначном циљу - а то је стварање Републике Српске", рекао је Крајишник, након оснивачке скупштине Градског одбора Асоцијације.

Новоизабрани предсједник Градског одбора Асоцијације Горан Поповић рекао је да ће се залагати за афирмацију Асоцијације и бројније чланство.

"У Бањалуци имамо 50 чланова који су у једном историјском периоду помогли стварање Републике Српске. И даље ћемо се држати даље од свих политичких струја и опција, с циљем подршке јачању инстутуција Српске. Не треба да потпирујемо нове политичке ратове и битке које Републици не доносе ништа добро, осим појединцима", рекао је Поповић.

Током оснивања бањалучке подружнице Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" промовисане су и три Крајишникове књиге - "Како се рађала Република Српска", "Јачи од силе и судбине" и "Крајишници".

Прва књига је, како је рекао Крајишник, уско везана за "Ствараоце", друга је дуг према његовој фамилији која потиче из Крајине, а трећу је написао с циљем да овјековјечи људе, догађаје и документа у вези са борбом за стварање Републике Српске.