latinica  ћирилица
01/07/2016 |  13:33 ⇒ 20:19 | Аутор: Мондо

ИД пријети: Напашћемо свуда по Европи! (ФОТО)

Терористичка организација Исламска држава неколико сати послије масакра на аеродрому у Истанбулу објавила је мапу своје присутности у земљама Европа.
ИД (фото: Twitter @RT_com) -
ИД (фото: Twitter @RT_com)

Србија једина у региону има повећани ризик, заједно са Грчком, Италијом и Шведском. На мапи, коју је објавио британски таблоид "Дејли мирор", наводно се налази приказ колико је ИД присутна у којој земљи, тј. колико је та земља угрожена и потенцијална мета напада.

Земље у којима је ИД већ напао или би то би могло да се деси, подијељене су у три групе - групу пуне контроле, групу средње контроле и групу земаља у којој се налазе ћелије.

Према тој "најави", Србија је земља повећаног ризика, а ту наранџасту боју носи заједно са Грчком, Италијом, Шведском, и далеким Исландом. У ту жуту групу спадају и Аустрија, Мађарска, Словачка...

Словенија, Швајцарска, Балтичке земље, као и Чешка и Пољска, су земље без ризика.

"Мапа пријетњи" не покрива само Европу, ту се налазе и земље које ИД већ својата, као сјевер Африке, Турску, наравно Авганистан, Чеченију, чак Филипине... све гдје је претежно муслиманско становништво.

Ризик од напада ИД (фото: mondo.rs)

У јануару 2015. године припадници Исламске државе убили су 12 људи у канцеларијама сатиричног магазина "Шарли ебдо" због карикатура Мухамеда. Затим је у новембру исте године масакрирано 130 људи у Паризу на шест различитих локација.

И Турска је претрпјела неколико великих напада прошле године., а овај посљедњи, на аеродрому Ататурк је са готово 50 мртвих је био најкрвавији.

Један страни високи обавјештајни извор каже "Ово не би требало одмах одбацити као пропаганду ИД, зна се да имају своје ћелије широм свијета и да је њихов утицај мног дубљи од 'маркетинга'", преноси "Дејли мирор".