latinica  ћирилица
01/07/2016 |  13:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска штампа: Хтјели да заробе таоце прије масакра на Ататурку

Тројица бомбаша самоубица који су извели напад у уторак касно увече на аеродром у Истанбулу, планирали су да предходно заробе неколицину путника и да их држе као таоце, преноси данас турска штампа.

У најсмртоноснијем нападу на Турску ове године, на аеродрому Ататурк је у детонацијама бомбаша саоубица, погинуло 44. људи.

Турска штампа преноси да су самоубице планирале да заробе десетине путника и да их држе као таоце прије масакра али, по наводима дневника Сабах, самоубице су се детонирале прије него што је планирано.

Лист наводи да су нападачи носили "капуте упркос врућини како би сакрили прслуке са експлозивом, што је скренуло пажњу појединих путника".

Како преноси АФП, турске власти вјерују да иза напада стоји такозвана Исламска држава.

Турска полиција привела је јутрос 11 странаца осумњичених да су припадници ћелије такозване Исламске државе у Истанбулу и да су били повезани са бомбашима самоубица који су извели напад на главном истанбулском аеродрому Ататурк.

То је на свом сајту објавио турски лист "Хабертурк", који је навео да су хапшења обављена јутрос у зору, а да је акцију извела антитеристичка јединица полиције у кварту Башакшехир у европском дијелу Истанбула, пренео је Ројтерс.

Турски лист тврди да је овим хапшењима је укупан број приведених због напада на истанбулски аеродром порастао на 24 особе.

У нападу изведеном у уторак, тројица бомбаша самоубица такозване Исламске државе из ватреног оружја и експлозивом усмртила су 44 људи, а турске власти су јуче објавиле да су бомбаши били поријеклом из Русије, Узбекистана и Киргистана.