latinica  ћирилица
01/07/2016 |  12:42 | Аутор: СРНА

Српска удружења: "Мајке Сребренице" пристају на политизацију жртава

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије оцијенила је да представници Удружења "Мајке Сребренице" у свом болу и неправди која им је учињена прелазе границу и свјесно или несвјесно пристају на политизацију жртава.
Београд - Фото: ТАНЈУГ
БеоградФото: ТАНЈУГ

"Политизација жртава је нешто најружније што поједине државе раде, усмјеравајући и финансирајући удружења породица жртава да говоре само о својим жртвама", саопштено је из Координације.

Наглашено је да то никоме ништа није добро донијело и било је погонско гориво за ратове деведесетих.

"Понижавање било кога и инсистирање на кривици само једне стране за зло које се десило, није пут којим се треба ићи и неће допринијети правди за жртве, као ни помирењу и нормалном животу на просторима бивше Југославије", наведено је у саопштењу.

Реагујући на поруке које долазе из Удружења "Мајке Сребренице" да су они који негирају геноцид непожељни на комеморацији, из Координације подсјећају да чланови тог удружења већ више година иду на обиљежавање "Олује" у Книну,а никада нису ни помислиле да дођу на парастос српским жртвама, који се организује истог дана.

"Прошле године је Удружење 'Мајке Сребренице' условило присуствовање највиших званичника Републике Србије годишњици обиљежавања злочина у Сребреници, пуштањем на слободу осумњиченог за ратне злочине над Србима Насера Орића. Ове године имају нове услове", истакнуто је у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да су "Мајке Сребренице" доживјеле највећу несрећу и бол који се човјеку може десити, а то је да им неко убије дјете, али и подсјећа да су то исто доживјеле и све друге мајке којима су синови убијени на ратиштима деведесетих.

"За сваку мајку и оца је убиство невиног дјетета нешто најгоре што се може десити и зато разумијемо представнике Удружења 'Мајке Сребренице' кад говоре да је то што се десило њиховој дјеци 'геноцид'. Све жртве у својој свијести имају ту ријеч када размишљају о убиству својих најдражих, о злочинима које су починили они други", поручено је из Координације.

Суочење са злочинима у протеклим ратовима и сатисфакција свим жртвама, додаје се у саопштењу, није учињена и сваки покушај власти бивших зараћених страна да то учине породице жртава би требало да поздраве.