latinica  ћирилица
01/07/2016 |  12:28 | Аутор: Б92

Поништени предсједнички избори у Аустрији

Предсједнички избори у Аустрији, у којима је кандидат ФПО изгубио са малом разликом, поништени су одлуком Уставног суда.
Изборне неправилности у Аустрији - Фото: ТАНЈУГ
Изборне неправилности у АустријиФото: ТАНЈУГ

Избори у Аустрији су били у жижи европске јавности, јер су били виђени као могућа прекретница за читав континент, због снаге кандидата Слободарске партије Аустрије Норберт Хофер који је изгубио за око 30.000 гласова од Александера ван дер Белена из редова Зелених.

ФПО је затим уложила жалбу због "бројних неправилности" - у својој жалби навели су неправилности у 94 од 114 изборних општина.

Уставни суд јавно је саслушао 67 свједока, од којих је велики број указао на непоштовање процедуре за пребројавање гласова предатих путем поште.

Наиме, бројне изборне комисије су гласове путем поште, умјесто, како то предвиђа изборни закон, дан послије избора, отворили и пребројали на дан избора.

Такође, у неким општинама ти гласови су пребројани без присуства чланова изборне комисије, који су и поред тога потписали записник.

Разматрање жалбе ФПО пред Уставним судом показало је да је неопходно реформисати изборни закон, посебно дио који се односе на гласове предате путем поште, преноси Б92.