latinica  ћирилица
01/07/2016 |  12:22 | Аутор: СРНА

Средоземно море - нови инцидент између америчких и руских војних бродова

У Средоземном мору дошло је до новог инцидента између америчких и руских војних бродова, а Пентагон поново оптужује руски патролни брод "Јарослав Мудри" да се опасним маневрима приближио америчкој ракетној крстарици.

Амерички медији позивају се на копију извјештаја америчке Ратне морнарице, која понашање руског брода у близини америчке ракетне крстарице оцјењује као "ненормално, опасно и непрофесионално".

"Дифенс њуз" објављује да је дошло до новог инцидента - руски брод који се налазио на удаљености од 140 метара од "Сан Џакинта", америчке ракетне крстарице, "агресивно се приближавао".

Према подацима аутора извјештаја, "Јарослав Мудри" спроводио је маневре који су описани као "опасни" и који крше споразум о спречавању инцидената на мору.

У саопштењу се наводи да је посада америчког брода на палуби руског брода примијетила "откривене системе наоружања поред којих никога није било".

Касније је "Јарослав Мудри" отишао на удаљеност од 2,7 километара и дао сигнал са захтјевом да му се "не пресијеца курс".

Даље активности руских морнара амерички службеници су описали као "сигурне и професионалне". При томе, маневри руског брода у цјелини нису представљали пријетњу за амерички брод, наводи се у саопштењу.

Раније су објављене информације о првом инциденту са бродом "Јарослав Мудри", при чему су извјештаји америчког и руског војног ресора дијаметрално супротни.

Министарство одбране Русије оптужило је амерички брод за опасне маневре, док је Пентагон исте оптужбе упутио на рачун припадника руске морнарице.