latinica  ћирилица
01/07/2016 |  12:13 | Аутор: СРНА

Ферејџ: Прије су ми се смијали кад сам хтио Британију изван ЕУ - сад се не смију

Главни заговорник "Брексита" Нејџел Ферејџ, кога политичари у Бриселу и ожалошћени заговорници останка у ЕУ називају најпогрднијим именима, важи за образованог циника и особу која се никада не предаје.

"Није ли ово смијешно? Када сам прије 17 година дошао овдје и рекао да желим да Велика Британија изађе из ЕУ, сви сте ми се смијали. Па, морам то рећи, сада се не смијете, зар не?", обратио се он Европском парламенту након "Брексита".

Ферејџ је харизматични 52-годишњак, који воли пиво, пуши, те обожава крикет и риболов.

У Европском парламенту његов говор пратило је гласно негодовање колега заступника, називали су га лажљивцем и оптуживали за нацистичку пропаганду.

Ферејџ је сањао поново независну Британију, па је у кампањи за "Брексит" користио и фотографије миграната и избјеглица.

Рођен је у добростојећој породици, школовао се на престижној лондонској приватној школи "Далвич", трговао је робом на берзи у лондонском Ситију.

Као младић, у 21. години преживио је тешку саобраћајну несрећу. Имао је озбиљне повреде, а доктори су страховали да би могао изгубити ногу.

Медицинска сестра која га је његовала постала је његова прва жена. Његова друга супруга је Њемица.

Неколико мјесеци након прве саобраћајне несреће дијагностификован му је рак тестиса. Од болести се потпуно опоравио.

Почетком ове године имао је још један удес. У Данкерку, у Француској, изгубио је контролу над аутомобилом. У вожњи је отпао точак са његовог "волва В70".

Ферејџ је послије тога алудирао да чињеница да је "матица мало олабавила на сва четири точка" и да "не зна ко би за то могао бити одговоран", те да је смртне пријетње добијао и прије. Касније се оградио од те изјаве.

Ферејџ је још једном избјегао смрт - 2010. године срушио се авион. Плакат његове странке УКИП запетљао се у пропелер мањег авиона који се срушио у поље у Нортамптоншајеру. Пилот је прошао нешто теже, док је Ферејџ имао само лакше повреде.

На почетку свог политичког живота био је конзервативац, а онда се придружио новоформираном УКИП-у 1993. године како би подржао кампању британског изласка из ЕУ.

Конзервативце је подржавао још од школског доба, али је са њима дефинитивно раскрстио када је тадашњи британски премијер Џон Мејџор 1993. године потписао Мастришки споразум, један од кључних докумената ЕУ.

Од тада, Ферејџ је предано радио на негацији не само тог споразума, него и читавог чланства његове земље у ЕУ.

Тада је он обећао да ће земља "вратити контролу" над границама и миграцијом, те да ће "срушити естаблишмент", што је и учинио "Брекситом".

Ферејџ је често изазивао реакације због провокативних изјава. Рекао је да се "не осјећа угодно када чује страни језик у британским возовима". Тврдио је како људи имају право бити забринути ако им се у сусједство доселе румунски радници.

Он истиче да жели да реформише британско тржиште рада и упозорава да је "апсурдна ситуација у којој послодавцу није допуштено да бира између особе рођене у Великој Британији и некога из Пољске".

"Закон треба мијењати - ако послодавац жели да бира, онда може изабрати да запосли човјека рођеног у Британији, а то му се треба допустити", наводи Ферејџ.

Позната је његова нетрпељивост према премијеру Дејвиду Камерону. Ферејџ је често говорио да се "девет од десет" владајућих торијеваца слаже са његовим погледима на ЕУ.

Под његовим вођством УКИП је постала прва британска странка у модерном добу која се залагала за јаку националну /критичари кажу - националистичку/ политику.

Кампању за Брексит водио је не бирајући средства. Мигрантска криза и терористички напади били су његови аргументи са којима је побиједио челнике двије велике странке - Дејвида Камерона и лабуристу Џеремија Корбина, који су се залагали за останак у Унији.

Ферејџ је често наводио да су, због миграната, "дијелови земље постали непрепознатљиви" и да му "изгледају као страна земља".

Он се диви руском предсједнику Владимиру Путину, док је за њемачку канцеларку Ангелу Меркел рекао како је "екстремно хладна".

Ферејџ не подржава Путинову "анексију Крима", али напомиње - "Ако дирате руског медвједа штапом - он ће одговорити".

Он сматра, такође, да се Путин прије "Брексита" понашао коректно, за разлику од америчког лидера Барака Обаме.

"Обама је дошао у Британију и понашао се срамотно", оцјењује Ферејџ, алудирајући на чињеницу да је Обама јавно заговарао останак у Британије у ЕУ током кампање.

За Ферејџа, "`Брексит` је побједа стварних, обичних и пристојних људи" који су се борили "против мултинационалних компанија, трговачких банака, високе политике, лажи, корупције и преваре".