latinica  ћирилица
01/07/2016 |  11:46 | Аутор: sputniknews.com

Сусрет Лаврова и Чавушоглуа

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров се на маргинама састанка министара спољних послова Организације за црноморску економску сарадњу састао са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом.

Министар Лавров је током састанка са турским колегом изразио наду да ће контакти успоставити прави тон практичним активностима за нормализацију односа између двије државе.

“Надамо се да ће ови контакти послије поруке коју је предсједник Русије Владимир Путин примио од предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, послије телефонских разговора, одредити прави тон за практичне кораке за нормализацију наших односа“, изјавио је Лавров током сусрета са турским министром.

Он је додао да сада је добра прилика да се разговара о стварима које то захтјевају.


Турски министар је захвалио Лаврову на позиву на Савет министара спољних послова Организације за црноморску економску сарадњу.

“Као што сте рекли, наши предсједници су разговарали телефоном. То је било веома конструктивно и они су нам дали инструкцију да се руководимо тим разговором и нормализујемо односе и постигнемо одговарајући ниво односа“, истакао је турски министар.

Чавушоглу је додао да му је драго што је имао прилику да се сретне са руским министром.

Прије почетка разговора министри су се руковали.

За састанак са турским министром издвојено је 40 минута.

Како је раније изјавио Лавров, са турским колегом ће разговарати углавном о рјешавању ситуације у Сирији.

Криза у односима Русије и Турске настала је након што је турски авион у новембру 2015. оборио руски авион Су-24 изнад Сирије.