latinica  ћирилица
01/07/2016 |  11:19 | Аутор: РТС

ФИБА: КСС да казни Партизан

ФИБА, односно њен одсјек задужен за руковођењем европском кошарком, затражила је од Кошаркашког савеза Србије да се против Партизана предузму дисциплинске мјере („хитне мјере" је тачна формулација) због одлуке црно-бијелих да играју Еврокуп.
ФИБА - Фото: B92
ФИБАФото: B92

Како преноси "Спортски журнал", извршни директор ФИБА Европе Камил Новак послао је писмо националним савезима оних земаља чији клубови играју Еврокуп, са експлицитним захтјевом да се против њих покрену дисциплинске мјере.

Хрватски савез, као што је објелодањено у четвртак, већ је покренуо поступак против Цедевите. Реакције нашег, али и савеза Црне Горе (Будућност) и Словеније (Олимпија), за сада изостају.

Овдје се вриједи подсјетити да је прије отприлике мјесец дана регионални суд у Минхену донио пресуду која наглашава да ФИБА нема право да кажњава клубове, савезе и репрезентације, али је исти суд потом уважио жалбу ФИБА.

То је довело до одређене пат позиције, пошто и ФИВА и Евролига на неки начин својатају побједу у овом случају.

Кошаркашки савез Србије је вјештим маневрисањем (јако важна способност у овим необичним временима за европску кошарку) успио да спријечи одузимање квалификационог турнира за Олимпијске игре и издејствовао укидање суспензије сениора са Евробаскета 2017. године. Остаје да се види како ће се сада поставити у Сазоновој.