latinica  ћирилица
01/07/2016 |  10:05 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Сребреница: "Петровдански дани" од 8. до 12. јула

У Сребреници ће од 8. до 12. јула бити одржана традиционална меморијална манифестација "Петровдански дани", којом се обиљежавају 24 године од великог српског страдања на подручју Сребренице и Братунца, евоцирају сјећања на те догађаје и одаје почаст погинулима на Петровдан 1992. године.
Сребреница - Петровдански дани - Фото: СРНА
Сребреница - Петровдански даниФото: СРНА

Први "Петровдански дани" одржани су 1996. године, односно годину након ослобођења овог мјеста и повратка Срба на своја огњишта.

"Петровдански дани" одржавају се као знак сјећања на 69 српских војника и цивила које су муслиманске снаге убиле на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца.

Тог дана заробљена су 22 Србина на Залазју, од којих је 10 пронађено и њихови посмртни остаци идентификовани су прије четири године, двоје је ексхумирано раније, а 10 се још води као нестали.

Различити меморијални, хуманитарни, културни и спортски садржаји организују се у знак сјећања на Србе погинуле 12. јула 1992. године.

Као и претходних година, манифестација ће почети одигравањем утакмица ревијалних турнира у малом фудбалу и баскету.

У оквиру петодневног програма биће приказан филм "Дјеца" бањалучког режисера Дениса Бојића и промовисана књига "Теслина пошиљка" београдског новинара и књижевника Вање Булића.

На гробљу у Братунцу 9. јула биће служен парастос за све српске борце и цивиле из средњег Подриња и Бирча погинуле у посљедњем рату, у организацији Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

И ове године предвиђена је хуманитарна акција добровољног давања крви, посјета породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, те вече духовне музике.

Ова меморијална манифестација биће завршена на Петровдан 12. јула служењем Свете литургије, посјетом српским стратиштима и парастосом погинулима на Петровдан 1992. године, који ће бити служен код спомен-костурнице у сребреничком селу Залазје.