latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:43 ⇒ 21/07/2016 | 11:32 | Аутор: vecernjenovosti

Ђоковић: Рио долази у прави час

Осјећам да сам на врхунцу каријере и да пружам своје најбоље партије. Надам се да ћу остати здрав - каже Ноле.
Новак Ђоковић (фото: ЕPA / ROBERT GHEMENT) -
Новак Ђоковић (фото: ЕPA / ROBERT GHEMENT)

На шљаци, трави, тврдој подлози, по киши, сунцу, на овој или оној страни свијета, циљеви Новака Ђоковића су увијек највиши. Али, Олимпијске игре су вулкан из којег извире лава емоција и супер-мотивација за освајање злата.

И током трећег гренд слема сезоне, најбољи српски олимпијац често говори о незваничном петом. Рио је ове године у врху приоритета, можда чак и који степеник изнад Мелбурна, Париза, Лондона и Њујорка. Јер, четири највећа турнира су сваке године, а Игре једном у четири.

- Рио долази у прави час, јер осјећам да сам на врхунцу каријере и пружам своје најбоље партије. Надам се да ћу остати здрав и дати свој максимум, како бих се борио за златну медаљу. Одговара ми то што ће се играти на тврдој подлози - узбуђен је Новак, који данас око 15.30 игра у трећем колу Вимблдона против Сема Кверија (други меч на терену број један).

Све док не заврши посљедњи меч на теренима "Ол Ингланд клуба", неће се знати одлука о наступу у четвртфиналу Дејвис купа против Британаца на Ташу. Српски и свјетски број један је ближи одлуци да прескочи дуел, као и Енди Мареј.

Евентуално одустајање првог и другог рекета планете је само још једна потврда колико је формат такмичења бесмислен. Играчи ризикују повреде, јер одмах са траве морају да прелазе на шљаку, па опет на тврду подлогу током америчке турнеје и Рија.

- Већ годинама причам да формат такмичења не функционише. Сви волимо да представљамо своје земље, али за наша тијела је велики изазов да се стално селимо са једне подлоге на другу, са отвореног у затворено, да превалимо хиљаде километара...

Новаков став је познат и више пута је дао идеалан приједлог тениског Мундијала.

- Потребан нам је систем као у фудбалу. Двије недјеље такмичења једном у годину дана или двије године, четири групе, па нокаут фаза. Хајде да направимо заиста актрактиван турнир, не само за играче, већ и за навијаче, медије, спонзоре, за све! Неопходне су радикалне промјене, јер није добро за тенисере да се настави у овом формату.

Љетњи "ред вожње" у тениском каравану је паклен. Одмах послије Вимблдона и Дејвис купа слиједи Роџерс куп, па Рио. Новак је у свој календар уврстио сва такмичења, али извјесно је само да ће га бити на Играма. Мада зика вирус још не јењава.

- Трудим се да сакупим што више информација о томе. Посљедњих дана сам у контакту са многим пријатељима Бразилцима. Када будем био потпуно информисан, донијећу коначну одлуку о путу за Рио. Али, за сада свакако планирам да идем.