latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:39 | Аутор: СРНА

"Пресуде Станишићу и Жупљанину - политичке и антисрпске"

Одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала да потврди првостепену пресуду некадашњим полицијским званичницима Републике Српске Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину представља политички чин усмјерен против српског народа, институција Српске и њених оснивача и вођа, сматрају у Удружењу ветерана служби безбједности Републике Српске.
Стојан Жупљанин и Мићо Станишић - Фото: РТРС
Стојан Жупљанин и Мићо СтанишићФото: РТРС

У овом удружењу истичу да првостепеном пресудом нису били изненађени, јер су знали да је тај "суд правде" задужен да за "трагичне сукобе у БиХ" прогласи кривим и осуди само Србе, али да су вјеровали да ће Жалбено вијеће утврдити истину и Станишића и Жупљанина прогласити невиним, што они и јесу.

"Ми, њихови саборци, сигурни смо да је ријеч о часним професионалцима, припадницима МУП-а који никада нису починили нити наредили било који злочин, већ су увијек од полиције захтијевали крајње професионалан рад и однос према свим грађанима на територији коју је контролисала тадашња власт садашње Републике Српске", наводи се у саопштењу из Подружнице Удружења у Источном Сарајеву.

Они истичу да је МУП Републике Српске управо на опређељењима његових оснивача израстао и данас се потврђује као једна од најбоље организованих и високо професионалних институција која је стуб безбједности свих грађана Републике Српске, што потврђују признања не само из БиХ, него и међународних институција и колега из земаља у окружењу и ЕУ са којима МУП Српске успјешно сарађује.

Ветерани служби безбједности поручују да ће Станишић и Жупљанин остати уписани у историји српског народа. "Док је Срба памтиће се српски јунаци и историја коју су писали и коју смо ми писали са њима", наводи се у саопштењу које је потписао предсједник Подружнице Радован Пејић.

"О овој пресуди ће писати научници и историчари. Срамотни и биједни послушници у Хашком трибуналу тек ће да се суоче са својим поступцима, а ми ћемо наставити да своје јунаке поштујемо и славимо јер су се скупа са нама борили за слободу", поручили су ветерани.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је јуче првостепену пресуду којом су Станишић и Жупљанин осуђени на по 22 године затвора.

Предсједавајући Жалбеног вијећа судија Теодор Мерон рекао је да је вијеће у цијелости одбило жалбене основе и одбране и тужилаштва, које се односе на одмјеравање казне, јер је закључило да "није доказано да је Претресно вијеће начинило неку упадљиву грешку".

Суђење Станишићу, који је први министар унутрашњих послова Републике Српске и Жупљанину, почело је 14. септембра 2009. године, а завршено је 1. јуна 2012. године.