latinica  ћирилица
01/07/2016 |  08:48 ⇒ 10:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Процес проширења ЕУ, Словачкој ће бити главни приоритет

Словачка је једина од три чланице ЕУ, предсједавајуће ове и наредне године, којој је проширење главни прироритет, каже шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

Како каже, у том процесу биће поштен и непристрасан посредник за све земље на том путу.

Он је тим ријечима одговорио на питање Танјуга какав ће бити однос Словачке као предсједавајућег према процесу проширења, а посебно када је ријеч о Србији, имајући у виду Брегзит и шта ће предузети како би се омогућило отварање Поглавља 23 и других.

Словачка од Холандије преузима предсједавање Унијом, а на крају године предаће га Малти, а Лајчак је јуче представио приоритете предсједавања.

"Када је ријеч о процесу проширења наш циљ је да очувамо кредибилитет те политике и зато смо је поставили за један од наша четири приоритета. Надамо се да ће током нашег предсједавања бити могуће остварити конкретан напредак у процесу придруживања Западног Балкана и Турске", рекао је Лајчак.

Лајчак наглашава да тај напредак преиј свега зависи од напора самих земаља које претендују на чланство у ЕУ.

"Словачка ће, као председавајућа ЕУ, бити поштен и непристрасан посредник у том процесу. Земље аспиранти и кандидати су у различитим фазама процеса интеграција. Наш приступ и начин на који ћемо им помагати ће се разликовати у складу са тим", додао је Лајчак.

Свака земља у процесу придруживања одлично зна шта треба да уради и постигне како би напредовала на том путу, истакао је шеф словачке дипломатије.

"Стварни, опипљив напредак и испуњавање обавеза је најбољи начин да докажу своју опредељеност. То, такође, доприноси да се отклони и најмања сјенка скептицизма у Унији и да се земље-чланице увјере да треба успешног кандидата да доведу у наредну фазу процеса интеграција", закључио је Лајчак.

Словачка ће настојати да током предсједавања Европске уније, које на шест мјесеци преузима 1. јула, буде модератор који као ријека Дунав спаја цијелу Европу. Ипак, неће се плашити да отворено каже да извесне европске политике немају подршку грађана Европе, казао је словачки премијер Роберт Фицо.