latinica  ћирилица
30/06/2016 |  17:56 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

У Сарајеву, без сагласности Српске, објављени резултати пописа у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Агенција за статистику БиХ објавила је данас коначне и званичне резултате пописа становништва.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Према тим подацима које Република Српска неће признати нити објавити у БиХ живи 3. 531.159 сталних становника.

Објављени су подаци о националној структури становништва, њиховој вјероисповјести, језику те образовни, економски и други показатељи.

Презентацији резултата није присуствовао ниједан представник Републике Српске у институцијама БиХ,као ни Срби запослени у Агенцији за статистику БиХ.

У Сарајеву, без сагласности Српске, објављени резултати пописа у БиХ

Објављени резултати пописа по свим показатељима утврђени су према спорној методологији која, да подсјетимо, као сталне становнике БиХ признаје и 196 000, углавном Бошњака који живе и раде у иностранству.

Зато и не чуди да је Бошњака више од 50% у БиХ.

Поражавајући податак да је од пријератних 600 000 Срба на територији садашње ФБиХ остао тек десети дио,мање од 60 000 Срба.

Велимир Јукић каже да га жалости што нико из Српске није присуствовао објављивању резултата пописа ,зато су из првог реда све то пратили највиши званичници СДА. Незванично, била је намјера да се резултати објаве у ПС БиХ што српски кадрови нису дозволили па је то урађено у хотелу Европа.

У Сарајеву, без сагласности Српске, објављени резултати пописа у БиХ

Збрајањем пописница према Јукићевој методологији, десило се први пут у историји ових простора да Бошњаци премаше магичну цифру од 50% од укупног броја становника . Срба тек нешто више од милион, а Хрвата упола мање. Резултати који могу бити замах бошњачкој политици о будућем устројству БиХ.

Од укупно 3 531 159, Бошњака је 1 769 463 или 50,11%

У Републици Српској број Бошњака близу 15%,Срби најбројни, а Хрвата непуних 30 000. У Федерацији БиХ Бошњаци доминирају, Хрвати на проценту од 22%, Срби на нивоу статистичке грешке мање их него оних који се изјашњавају као остали. У Брчко Дистрикту живи близу 84 000 становника, национална заступљеност благо избалансирана.

У БиХ највише је оних који се моле Алаху, православаца сразмјерно броју Срба, католика броју Хрвата.А теиста и оних који вјерују другом Богу близу 80 000.

Више од 50% становника у БиХ изјаснило се да им је матерњи језик босански, српски говори и пише трећина становника. Занимљиво да се чак 55 000 изјаснило да говори неким другим језиком.

У Сарајеву, без сагласности Српске, објављени резултати пописа у БиХ

На оправдане критике из Републике Српске да је усвојена методологија незаконита, а објављени резултати бескорисни и нетачни, Велемир Јукић се не обазире. Одбија да коментарише наводе да је спорну методологију пописа донио како би избјегао затвор. О оставци на коју га је позвао и страначки шеф Драган Човић не помишља.

Јукић и без одговора како је водећи бошњачки статистичар Хасан Золић још прије пола године прогнозирао да ће Бошњаци бити на коти вишој од 50% што је и пројектовани циљ бошњачке политике.

Добијени подаци за Њих су заковани и питање је да ли и апелација Младена Босића Уставном суду БиХ може шта промјенити.

Иако је објављивање резултата пописа становништва без сагласности РС само по себи скандалозно, инцидент није изостао.

Попис је показао да се становништво концентрише око великих градова. У РС то је Бања Лука са 185 042 становника.

Просјечна старост становништва у Српској више од 40 године а слаба насељеност истока Српске тјера на бригу.

Неписмених на нивоу БиХ је 2,82%, а у РС 3,17%. Радно способних становника у Републици Српској у вријеме пописа било је 1.054 733 од чега 376 хиљада запослених и 120 хиљада незапослених.