latinica  ћирилица
30/06/2016 |  16:26 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Хаг потврдио казне: Жупљанину и Станишићу по 22 године затвора (ВИДЕО)

Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину, Хашки трибунал потврдило је првостепену пресуду којом су бивши високи полицијски званичници Српске осуђени на по 22 године затвора. Жалбено вијеће одбацило је њихове жалбе у цјелости, те потвридило осуђујуће пресуде.
Стојан Жупљанин и Мићо Станишић - Фото: РТРС
Стојан Жупљанин и Мићо СтанишићФото: РТРС

Предсједавајући Жалбеног вијећа судија Кармел Ађијус рекао је да је то вијеће у цијелости одбило жалбене основе и одбране и тужилаштва, које се односе на одмјеравање казне, јер је закључило да "није доказано да је Претресно вијеће начинило неку упадљиву грешку".

Пресуда је изрицањем постала правоснажна, а Жалбено вијеће је наложило да Станишић и Жупљанин остану у притвору Хашког трибунала док се не приведе крају организовање њиховог трансфера у државу у којој ће издржавати казну.

Претресно вијеће Трибунала осудило је крајем марта 2013. године бившег министра унутрашњих послова Републике Српске Мићу Станишића и бившег начелника регионалног Центра служби безбједности у Бањалуци Стојана Жупљанина на по 22 године затвора за злочине против човјечности и ратне злочине у БиХ између априла и децембра 1992. године.

У тадашњој пресуди закљчено је да су Станишић и Жупљанин учествовали у такозваном удруженом злочиначком подухвату и да су могли предвидјети многе од злочина почињених у више општина у БиХ.

Оптужница против Жупљанина подигнута је 1999. године, а пребачен је у Хаг девет година касније након што су га ухапсиле власти Србије, док је оптужница против Станишића подигнута 2005. године и он се те године предао суду.

Суђење Станишићу и Жупљанину у Хагу почело је 2009. године. 27. марта 2013. изречена им је првостепена пресуда од по 22 године затвора, која је данас и потврђена.