latinica  ћирилица
29/06/2016 |  16:32 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Нова опрема за болнице у Фочи и Бијелом Пољу

Пројектом прекограничне сарадње "Заједно до здравља" вриједним 240.000 евра, који је реализован у протеклих петнаест мјесеци, Универзитетска болница Фоча и Општа болница у Бијелом Пољу добили су нову гастроентеролошку опрему и савремене услове за лијечење гастроенетеролошких тегоба.
Нова опрема за болнице у Фочи и Бијелом Пољу - Фото: СРНА
Нова опрема за болнице у Фочи и Бијелом ПољуФото: СРНА

Пројекат, који је финансиран из претприступних фондова ЕУ, има за циљ допринос смањењу стопе смртности обољелих од гастроентеролошких болести, рано откривање карцинома и побољшање квалитета дијагностике и медицинске његе обољелих.

Нови гастроскоп са колоноскопом и видео-стубом вриједан око 75.000 евра пружиће поуздане резултате, лакшу и бржу дијагностику, а пацијентима и љекарима у Фочи и Бијелом Пољу далеко боље услове за лијечење и рад.

Савјетник на пројекту Опште болнице Бијело Поље, гастроенетеролог Милорад Чавић каже да пацијенти за овај вид здравствене услуге неће више морати да иду у Подгорицу.

"У нашој установи ситуација се промијенила за 180 степени, у позитивном смислу, што ће нам много олакшати посао", рекао је Чавић.

Нова опрема, осим погодности и бољих услова за пацијенте и љекаре у Универзитетској болници Фоча захтијева и обавезну едукацију, а главни циљ је рано откривање и превенција гастроентеролошких обољења.

"Потребна је едукација љекара, али и породица обољелих, у смислу како да се поставе према свом обољелом члану и како да се понашају у наредном периоду у смислу превенције. Љекари ће бити едуковани да што раније препознају симптоме да би се унаприједила превенција оваквих видова болести", рекла је интерниста ендокринолог Универзитетске болнице у Фочи Оливера Чанчар.

Фочанска и бјелопољска болница једнако су подијелиле пројектна средства.

Руководиоци ових установа надају се да ће у наредном периоду успјети да покрену сличне пројекте како би што квалитетније наставили да користе средства ИПА фондова.