latinica  ћирилица
29/06/2016 |  14:52 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Попић: Резултати пописа неупотребљиви и лажни

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић истакао је да су резултати пописа становништва у БиХ лажни и статистички неупотребљиви, те да је у овом случају струка пала на кољена под притиском политике.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Попић је нагласио да ће презентацијом некаквих података пописа, који су фингирани и у супротности са Законом о попису и то на овакав начин како је одлучено, Агенција за статистику БиХ направити озбиљан правни преседан и трајно урушити своју позицију и углед код статистичких институција у БиХ, а и код других партнерских институција на међународном нивоу.

"Гдје нас води овакав начин понашања и какву поруку шаљемо како у БиХ тако и на међународном плану, сасвим довољно говори чињеница да се презентација оваквих резултата пописа неће догодити у највишем законодавном дому, гдје је и усвојен Закон о попису и гдје су и започеле све ове активности прије више од три године у Парламенту, него у хотелској сали", констатовао је Попић.

Он је подсјетио да објава и презентација резултата пописа треба да буде свечани чин за државу и да се објави у највишем законодавном дому, а не у некој хотелској сали.

"У активности у вези са пописом уложено је нешто више од 35 милиона КМ са свих нивоа власти, конкретно, Република Српска је уложила више од 10 милиона КМ, пар стотина особа радило је више од четири године на припреми, спровођењу и обради резултата пописа и сад смо доведени у овакву ситуацију непоштовања закона и правне несигурности", појаснио је он у изјави Срни.

Према његовим ријечима, евидентно је да овако објављени подаци пописа неће бити признати ни унутар статистичких иституција у БиХ које су организовале и спровеле попис, па је онда јасно да не може бити признат ни на међународном нивоу.

"Кроз овакав начин обраде података пописне грађе добићемо незаконите и нетачне податке пописа који нам неће користити, нити бити референтни, ни за редовна планирања унутар БиХ, ни за ЕУ интеграције", закључио је замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић.

Предсједник СДС-а Младен Босић предао је апелацију Уставном суду БиХ, како би се оцијенила уставност одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде података пописа становништва, у 2013. години.