latinica  ћирилица
28/06/2016 |  18:23 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Недолично понашање свједока или допринос завјету ћутања о убиству Срба? (ВИДЕО)

Преседан у Суду БиХ! На суђењу Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу, оптуженим за ратне злочине над српским заробљеницима у Сребреници, судија Шабан Максумић је свједочење Ибрана Мустафића прекинуо већ на почетку. Разлог, како је рекао, недолично понашање свједока. Игнорисао је примједбе судије због опширних одговора, а прије него што је одстрањен запитао је судију “да ли му брани да говори”!?
Ибран Мустафић - Фото: РТРС
Ибран МустафићФото: РТРС

Биљежничар ратног сребреничког “Планираног хаоса” којим је још прије деценију и по публиковао сазнања о ликвидацијама Срба и тортури коју је од Орића и његове војске проживљавао властити народ, с књигом у руци, ушао је Мустафић у судницу.

Намјера му је била да отвори Пандорину кутију звану Сребреница. Био је спреман да, због истинитог свједочења, призна и евентуалну властиту кривицу, и за то сноси посљедице. На питање судије Максумића – како се осјећа, одговорио је: "Одлично, данас ми је МУБАРЕК дан”.

Неколико сличних одговора и жеља да док говори - устане, били су окидач видно изнервираном судији Максумићу. Умјесто да свједока саслуша, наредио је његово психијатријско вјештачење. И ту није крај преседанима. Заједно са осталим члановима Вијећа, забранио је судиха Максумић публиковање аутентичних снимака из суднице.

“Рочиште је означено заштићеним кодовима З4 и З5 и зато нисмо у могућности да удовољимо вашем захтјеву за видео записом", стоји у саопштењу Суда.

“Недолично понашање” и “неиздавати ван Суда БиХ”, званично је и штуро објашњење поменутих кодова. Није, међутим, појашњено ко се недолично понашао – судија или свједок!

Како било, за своје ремек дјело, судија Максумић добио је громогласан аплауз десетина Орићевих симпатизера, који мјесецима од суднице, некажњено, праве позориште, вријеђају и проклињу свједоке и у судници оцјењују ко од њих лаже, а ко говори истину. Исти су се међутим, ван комплекса, тихо и понизно, склањали испред Мустафића. То што пред судијама није имао прилику да каже, пред новинарима јесте.

"Ја се данас осјећам феноменално јер ја сам овај дан чекао 23 године. Ово је Суд у којем се не дозвољава истина, у којем истина смета и очито је да се ради о монтираном процесу", рекао је Мустафић.

Због истине и укориченог сребреничког “Планираног хаоса” послије рата преживио је два атентата. У рату због супротстављања лику и дјелу Насера Орића и његових сљедбеника, чак три! Ниједан од тих покушаја Мустафићеве ликвидације, није добио судски епилог. Сумња и да ће за убиство три српска заробљеника, оптужене стићи казна. Назиру се, каже, Мустафић, обриси “планираног судског поступка”.

"Ово је једина држава у којој се све може купити парама, па и слобода. Ја знам и ко обрађује свједоке, ја знам и ко је коме интимни пријатељ", каже Мустафић.

Знају, све указује, и поједине институције БиХ и Федерације. Јер да је другачије, не би инспектори СИПЕ под менторством појединих шефова, писали лажне кривичне пријаве против поступајућег тужиоца у предмету Орић.

Стјерани у ћошак све су то признали, а потом заћутали. Не би свједоци на суђењу – и Срби и Бошњаци –преко ноћи оболијевали од амнезије. И некажњено заборављали оно што су видјели! И не би малобројни Бошњаци, који хоће да говоре, напрасно постајали неурачунљиви. Јер, Мустафић је други свједок у предмету, којем се баш та квалификација покушава да наметне?!

Није ли вријеме да неко због свега одговара?