latinica  ћирилица
28/06/2016 |  16:16 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Одржан парастос косовским јунацима на Газиместану

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије служио је данас на Видовдан парастос косовским јунацима на Газиместану, гдје је велики број косовске полиције обезбјеђивао скуп.
Парастос на Газиместану (фото: © AP Photo/ VISAR KRYEZIU) -
Парастос на Газиместану (фото: © AP Photo/ VISAR KRYEZIU)

Долазак Срба на Газиместан из Грачанице измјештен је на ауто-пут око Приштине, чиме су избјегнути инциденти који су се дешавали протеклих година када су конвоји Срба пролазили кроз Приштину.

Парастосу на Газиместану присуствовали су принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, делегације Демократске странке Србије, бројних удружења и представници Одбора из Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Епископ Теодосије јутрос је у порти Манастира Грачаница служио Свету архијерејску литургију.

Ректор нишке Богословије Милутин Тимотијевић рекао је да и на Косову и у Србији расту и трње и цвијеће и позвао вјернике да мање гријеше, да се очисте од гријеха јер ће тако имати сигурну будућност.

"Наша српска галаксија је у жижи на овом светом месту, на Газиместану. Свим Србима, не само из наше земље, него из свих српских земаља данас су очи устремљене на ову `жижу` да би видели каква смо деца Лазарева", истакао је Тимотијевић.

Према његовим ријечима, данас постоје компаси који показују стране свијета, али понекад не показују царство небеско коме се приклонио Свети цар Лазар и његови мученици.