latinica  ћирилица
28/06/2016 |  14:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Лозана- До краја године одлука о пријему Косова у УЕФА

Арбитражни суд у Лозани формирао је вијеће, које би, како се очекује, до краја године требало да донесе коначну одлуку о жалби Србије поводом одлуке УЕФА да у своје чланство прими Косовски фудбалски савез.
УЕФА    (Фото:uefa.org) -
УЕФА (Фото:uefa.org)

Власник адвокатске канцеларије “Лански, Ганцгер и партнер" Габријел Лански, која је у име Фубалског савеза Србије поднијела жалбу Суду у Лозани, рекао је Тањугу да је поводом жалбе формирано арбитражно вијеће и да је сигуран да ће донијети исправну одлуку, која ће бити у складу са прописима.

Упитан када очекује одлуку суда која ће бити коначна и обавезујућа за обје стране, Лански је навео да је увјерен да ће “се о том случају суд огласити још током ове године".

Угледни аустријски адвокат сматра да је УЕФА прекршила свој статут тиме што је косовски фудбалски савез примила у своје чланство.

Према његовим ријечима, чак и клуб одгајивача птица има јасан правилник под којим условима може бити примљен нови члан – одгајивач, а ако се то не поштује слиједи тужба.

Посебно за важну организацију каква је УЕФА, морају важити иста правила, сматра Лански.

“Ако постоје јасна правила да чланице те фудбалске организације могу бити савези чије су земље прихваћене у Уједињеним нацијама, онда не можемо да кажемо "нема везе што Косово није у тој свјетској организацији, примимо их", нагласио је Лански.

Он је истакао да УЕФА по свом статуту није смјела да прими косовски фудбалски савез у чланство.

"Не желим да прејудицирам одлуку Арбитражног суда, али, јасно је да је прекршен статут", подвукао је он.

Упитан како то да он као адвокат из Аустрије, земље која је међу првима признала једнострано проглашену независност Косова, подноси тужбу на одлуку УЕФА, Лански одговара да он не мора да се понаша као земља чији је држављанин.

“Аустрија није сугерисала да се косовски фудбалски савез мора примити у чланство УЕФА. То је одлука УЕФА. Уз то, постоје и чланице ЕУ које нису признале независност Косова. Чињеница је свакако да Косово није чланица УН и да УЕФА због тога није смјела тако да одлучи", поручује Лански додајући да се фудбал не смије исполитизовати.

"А то што је Косовски фудбалски савез примљен у УЕФА а да за то није било основа по статуту тог савеза, јесте политизација", закључује Лански.