latinica  ћирилица
28/06/2016 |  14:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Амстердам нови центар међународних финансија?

Одлука Велике Британије да напусти Европску унију би могла да буде "вјетар у леђа" Амстердаму да постане нови центар за међународне финансије, пише холандски дневник лист Фолкскрант позивајући се на изјаву градских званичника.
Амстердам - Фото: илустрација
АмстердамФото: илустрација

"Не могу да их именујем, али нам се у посљедњих неколико недјеља обратио један број азијских компанија које послују у финансијском сектору и имају сједиште у Лондону", изјавила је замјеница градоначелника Амстердама Кајса Олонгрен, преноси Раша тудеј.

Према њеним ријечима, део азијских компанија жели да се пресели у Амстердам како би пружале услуге континенталној Европи, и како би избјегле неизвјесности везане за радно законодавство, порезе, девизне курсеве и стабилност британске економије.

"Азијски бизнисмен не прихвата такве непредвиђене ситуације", изјавила је Олонгрен, додајући да излазак Британије из ЕУ доводи холандску економију у опасност на дуже стазе.

"Послије напуштања ЕУ, Британија ће имати прилику да самостално мијења прописе о порезима и да пружи повољније услове предузећима", истакла је она.

Чак и прије референдума у Британији, париска финансијска елита је организовала конференцију на којој је обећала да ће простријети "црвени тепих" банкарима из лондонског Ситија у случају Брегзита, а Франкфурт је, такође, увјерен да ће привући банкаре из Лондона.