latinica  ћирилица
28/06/2016 |  13:13 | Аутор: СРНА

Израел: Забрана приступа околини Ал Аксе

Израелска полиција забранила је свим грађанима који нису муслимани приступ околини џамије Ал Аксе у Јерусалиму до краја светог муслиманског мјесеца рамазана након што су поново избили сукоби са палестинским демонстрантима.
Ал Акса џамија -
Ал Акса џамија

Портпарол полиције Мики Розенфелд рекао је да су демонстранти бацали камење и друге предмете на припаднике полицијских снага и јеврејске вјернике на оближњем тргу.

У саопштењу се наводи да је том приликом једна 73-годишња жена задобила лакше повреде, а полиција је ухапсила 16 лица осумњичених за изазивање немира, преноси АП.

Полиција је због тога одлучила да до краја седмице онемогући приступ јеврејским вјерницима и осталим посјетиоцима да би спријечила тензије са муслиманским вјерницима до краја рамазана.

Током ове седмице, Палестинци су се скривали на врху брда Ал Акса одакле, су палили ватромете и гађали полицајце разним предметима.

Област џамије Ал Аксе је свето мјесто за муслимане и Јевреје.

Немири су на овој локацији избили средином септембра прошле године, након чега су се проширили на друге дијелове града.

Насиље је резултовало поновљеним позивима за организивање мировних преговора, након што су посљедњи преговори пропали прије више од двије године.