latinica  ћирилица
28/06/2016 |  13:02 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Човић: Непримјерена и неприхватљива изјава Дураковића

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић сматра непримјереном и неприхватљивом изјаву начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића да премијер Србије Александар Вучић није добродошао на комеморацију у Поточаре, 11. јула.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је у разговору са новинарима у Сарајеву подсјетио да су неки политичари у БиХ правили пријеме чак и за лица оптужена и осуђена за ратне злочине, што је, како каже, такође угрозило процесе помирења и успостављање међусобног повјерења.

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић изјавио је да је организациони одбор за обиљежавање страдања у јулу 1995. године у Сребреници донио одлуку да је "државни врх Србије непожељан 11. јула на комеморацији у Поточарима".

Дураковић је нагласио да је та одлука донесена на основу прошлогодишњег искуства и чињенице да "државни врх Србије негира да се у Сребреници десио геноцид", чиме, како каже, изражава непоштивање за "жртве геноцида и њихове породице".

Успорен пут ка ЕУ и НАТО

Човић је рекао да је пут БиХ ка евроатлантским интеграцијама успорен и да су могуће додатне компликације као посљедица предизборне реторике. Човић је рекао да је спорна одлука директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственој методлогији обраде пописних података додатно створила неповољан политички амбијент у БиХ.

"Сада имамо озбиљне проблеме, али, иако су адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању и проблем са пописом успорили наш европски пут, чланови Предсједништва БиХ су спремни да врло брзо, можда и за дан или два поново колегијално разговарају о овим питањима с циљем проналажења оптималних рјешења, прихватљивих за све стране у БиХ", рекао је Човић током дружења са новинарима у Сарајеву.

Он истиче да прегласавање неће покренути рјешавање политичких проблема у БиХ, него само компромис и конзензус о свим круцијалним питањима од интереса за БиХ и њене народе и грађане.