latinica  ћирилица
28/06/2016 |  12:00 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Јункер Британцима: Зашто сте овдје?

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер упитао је посланике из британске партије УКИП због чега присуствују данашњој сједници Европског парламента на којој ће се разговарати о посљедицама одлуке британских грађана да напусте Унију.

У обраћању парламенту Јункер је истакао да се мора поштовати британска демократија и начин на који Британци изражавају свој став, што су слабим аплаузом поздравили присутни чланови УКИП-а.

- Ово је посљедњи пут да овдје аплаудирате и донекле сам изненађен да сте ту. Ви се борите за излазак. Британски народ је гласао за одлазак из Уније. Зашто сте овдје? - наставио је Јункер.

Он је рекао да се неће извињавати зато што је "тужан" због резултата британског референдума и додао да он није робот, односно сиви бирократа.

Предсједник Европске комисије позвао је Британију да брзо објасни шта жели од ЕУ у новој вези, али инсистира на томе да је свом особљу наложио да не започиње прелиминарне разговоре са британским званичницима док Лондон не покрене механизам за напуштање ЕУ.