latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

АП: Трамп ублажио став према муслиманима

Приједлог најизвјеснијег кандидата Републиканске странке за америчког предсједника Доналда Трамп да се уведе потпуна забрана уласка муслимана у САД спада у његове "најбомбастичније изјаве", али изгледа да је амерички милијардер промијенио свој став, оцјењује данас америчка агенција АП.

Трамп је, наиме, током недавне посјете својим голф теренима у Шкотској, рекао је да би за њега било у реду да муслимани "из Шкотске или Велике Британије" дођу у САД.

На свом налогу на Твитеру касније је прецизирао да "морамо да зауставимо имиграцију из региона, који су повезани са тероризмом, док не буду на снази доказани методи провјере".

АП подсјећа да је у децембру 2015. године Трамп позвао на увођење потпуне забране уласка муслимана у САД након пуцњаве у Сан Бернардину у Калифорнији док, како је наведено у саопштењу његове кампање, представници те државе не открију шта се догодило.

Он се држао тог става и у јануару текуће године.

Када га је током једне дебате модератор упитао да ли је чуо ишта што би га натерало да поново размотри своје "коментаре о забрани муслимана да уђу у земљу", Трамп је одговорио да није.

"Морамо да прекинемо са политичком корекношћу. Морамо да кренемо да развијамо земљу, која неће имати ту врсту проблема коју смо имали са људима који лете авионима у Свјетски трговински центар, са пуцњавом у Калифорнији, са свим проблемима широм свијета. Морамо да сазнамо шта се догађа", поручио је тада Трамп.

У мају је, међутим, почео да истиче "привремену природу" те забране, али је 13. јуна, након напада у ноћном клубу у Орланду у Флориди, деловало као да се поново залаже за потпуну забрану уласка муслимана у САД.

"Позивао сам на потпуну забрану након Сан Бернардина и дочекан сам великим презиром и бијесом, али сада многи говоре да сам био у праву. Иако је прекид привремен, морамо да сазнамо шта се дешава", рекао је Трамп.

Он је додао да ће забрана бити укинута када САД буде у позицији да правилно и потпуно надгледа особе, које улазе у ту земљу.

Трамп је, током посјете Шкотској, дао контрадикторне одговоре када је упитан за свој став о том питању, а у једном тренутку новинарима је поручио да не би имао ништа против доласка муслимана из "Шкотске или Велике Британије" у САД.