latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:56 | Аутор: СРНА

Српска: Укупан обим пословања 1,55 милијарди долара

Република Српска је за пет мјесеци ове године остварила укупан обим робне размјене са иностранством од 1,55 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 67,5 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

За пет мјесеци остварена вриједност извоза била је 624,89 милиона долара, а вриједност увоза нешто преко 926 милиона долара.

Вриједност оствареног извоза већа је за 9,3 одсто, док је вриједност увоза мања за 5,7 одсто него у истом периоду прошле године.

Српска је у првих пет мјесеци ове године највише робе у вриједности од 119,48 милиона долара извезла у Италију, док је у Њемачку извезено робе у вриједности од 77,2 милиона долара.

У исто вријеме највише робе у вриједности од 172,84 милиона долара увезено је из Србије, док је из Италије увезено робе у вриједности од 125 милиона долара.

Посматрано према економским групацијама земаља, Република Српска је за пет мјесеци ове године на тржиште ЕУ пласирала робу вриједности 474,17 милиона долара, док је са подручија Уније остварен увоз од 486,5 милиона долара.

Вриједност оствареног извоза у ЕУ за пет мјесеци ове године већи је за 15,6 одсто, док је вриједност увоза из ЕУ већи за 0,3 одсто него у истом периоду прошле године.

Вриједност извоза у пословању Српске са земљама ЦЕФТА била је 103,29 милиона долара, а увоза 188,32 милиона долара.

Економиста Ђурђица Стојадиновић, која се бави истраживањем тржишта, рекла је Срни да је пад вриједност увоза посљедица стања у привреди Српске, која је увозно орјентисана, као и актуелног стања ликвидности привреде.

Она је нагласила битним и охрабрујућим то што расте извоз на подручије земаља ЕУ, било да је ријеч о већ уговореним лон-пословима или о томе да су домаће фирме већ нашле подручја гђе пласирају своје производе.

Стојадиновићева сматра да "Брекзит" неће имати никаквог утицаја на пословање Републике Српске са ЕУ, јер је обим спољнотрговинског пословања мали и не ради се о дугорочним пословним аранжманима, као и због тога што Српска у великом обиму послује са државама које су чврсто опредељене за ЕУ и њено даље јачање и проширење.