latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:53 | Аутор: СРНА

Хаг: Петронијевићу рок до 11. јула да се изјасни о непоштовању суда

Члан тима одбране Радована Караџића, београдски адвокат Горан Петронијевић мораће до 11. јула писмено да се изјасни о сумњи да је објелоданио садржај повјерљивог докумета свог клијента, чиме је починио ђело непоштовања Хашког трибинала, сазнаје "Политика".
Горан Петронијевић (Фото:спутњик) -
Горан Петронијевић (Фото:спутњик)

Лист наводи да је рок за изјашњавање Петронијевића одредио судија Ајдин Сефи Акај из Турске који води истрагу.

Акај је у одлуци назначио да је примарно затражити изјашњавање осумњиченог с циљем утврђивања да ли постоји довољно основа за покретање процеса против Петронијевића због непоштовања суда.

У истом року својим виђењем тог случаја судију Акаја могу упознати и Караџићева одбрана и Тужилаштво.

Истрагу против Петронијевишћа прошле неђеље је отворио предсједник судског механизма Теодор Мерон, уз образложење да "постоје разлози за вјеровање да је он можда починио ђело непоштовања суда тиме што је објавио повјерљиве информације".

Судију Мерона претходно је Тужилаштво обавјестило да је адвокат Петронијевић објелоданио да је Караџић затражио да буде на кратко пуштен на слободу како би у Србији присуствовао четрдесетодневном помену преминулом брату Ивану.

Тај захтјев је одбрана 28. априла поднијела суду као повјерљив у намјери да тиме побољшају минималне изгледе да Караџић буде пуштен.

Објављивање запачећених докумената, по правилима суда у Хагу, сматра се "свјесним и хотимичним ометањем правде", односно непоштовањем суда и за то ђело је запрећена казна од 100.000 евра, затворска казна до седам година или обје заједно.