latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

УН бира пет нових несталних чланица Савјета безбједности

Генерална скупштина Уједињених нација изабраће данас пет нових несталних чланица Савјета безбједности, које ће замјенити Шпанију, Венецеулу, Нови Зеланд, Малезију и Анголу, а чији ће двогодишњи мандат почети првог јануара 2017. године.

Једини кандидат за представника Африке је Етиопија, док ће Боливија замјенити Венецуелу као представника Латинске Америке, пише ЕФЕ њуз.

Казахстан и Тајланд такмиче се за мјесто представника регионалног блока УН Азија-Пацифик док се Италија, Холандија и Шведска боре за преостала два мјеста као кандидати Групе западних и осталих земаља.

За избор је неопходна подршка најмање двије трећине земаља, које уцествују у гласању у Генералној скупштини УН.

Уколико свих 193 чланице буду учествовале у гласању, неопходно је 129 гласова за улазак у Савјет безбједности.

Нове несталне чланице ће свој двогодишњи мандат обављати заједно са још пет несталних чланица, односно Египтом, Јапаном, Сенегалом, Украјином и Уругвајем, чији је мандат почео 1. јануара 2016. године, као и са Русијом, САД, Кином, Француском и Великом Британијом, које су сталне чланице Савјета безбједности.

Избори за Савјет безбједности се ове године одржавају по први пут у јуну умјесто у октобру, како би се дало више времена за припрему новим чланицама.