latinica  ћирилица
28/06/2016 |  09:27 ⇒ 11:32 | Аутор: sputniknews.com

Руски хеликоптери стигли у Србију

Два транспортна хеликоптера Ми-17, која су купљена у Русији, од данас су дио ескадриле Војске Србије, а преузимање нових летјелица на аеродрому "Никола Тесла" обављено је у присуству премијера Србије Александра Вучића.
Вучић на аеродорму - приморедаја хеликоптера   (Фото:twitter) -
Вучић на аеродорму - приморедаја хеликоптера (Фото:twitter)

Хеликоптери су у Београд стигли око три сата послије поноћи, а примопредаји су присуствовали и министри у Влади Србије, командант Ваздухопловства и ПВО, генерал-мајор Ранко Живак, те представници руског војног изасланства.

Два хеликоптера које је Србија купила од Русије, прве су летјелице које је Србија купила за потребе војске у посљедњих 29 година, када су, од тадашњег СССР-а купљени противподморнички хеликоптери Ка-28, који више нису у употреби.

Транспортни хеликоптери које користи Војска Србије још су старији. Хеликоптери Ми-8, који су још у употреби, стари су чак 36 година.

Хеликоптер Ми-17 има носивост од 4.500 килограма и може да развије максималну брзину од 262 километара на час. Може да понесе 36 путника или 24 падобранца и 12 рањеника. Дужине 18,6 метара и висине 4,7 метара, максимална тежина при полијетању му је 13.000 килограма.