latinica  ћирилица
28/06/2016 |  09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Керн против нових повластица за Велику Британију

Аустријски канцелар Кристијан Керн одбија даља специјална рјешења за Велику Британију послије референдума о иступању.
Кристијан Керн                                                     (Фото:al.on.mk) -
Кристијан Керн (Фото:al.on.mk)

Он је, обраћајући се у аустријском парламенту, истакао да више не смије бити нових повластица за Лондон и поручио да ЕУ мора јасно ставити до знања да иступање из ЕУ представља корак који са собом повлачи посљедице, и који није никаква игра.

Керн се изјаснио за брзо разрјашњење будућих односа између Велике Британије и ЕУ.

Аустријски предсједник такође се изјаснио против евентуалног референдума о иступању Аустрије из ЕУ, као што то најављује Слободарска партија и истиче да је његова земља имала позитивна искуства од Уније.

"Референдум је Велику Британију увео у масивне економске проблеме. Распад краљевине пријети, читав политички систем је паралисан. Популисти су морали већ дан послије изјашњавања да повуку своја обећања, јер су била измишљена. То не треба опонашати. Аустрија има добре про-ЕУ аргументе - 900.000 радних мјеста зависи од извоза, што се не ставља на коцку", поручује он у интервјуу бечком дневнику "Курир".

Упитан да ли би Великој Британији требало дати другу шансу или важи мото "напоље је напоље" Керн је казао да се исход референдума мора примити к знању и да се поуке из тога морају брзо повући.

Према његовим ријечима, нејасне ситуације прије свега у привреди стварају несигурности, што никоме не треба.

Међутим, не постоји, како истиче, ниједно правно средство које Велику Британију може натјерати на брзо дјеловање.

Керн је, подсјећајући да су оснивачи ЕУ имали заједничку визију" никада више рат", додао да сматра да је ЕУ потребна нова европска идеја водиља.

"Она не може да се састоји само од конкурентности. Као што је Жак Делор рекао 'нико се не заљубљује у заједничко тржиште'. ЕУ мора да се сконцетрише на питања коју може боље заједно рјешавати, него појединачно, а то су безбједност, миграција, незапосленост и климатске промјене", подвукао је он.

Утисак да Европа не може да штити своје границе је разарајући и важан дио губитка повјерења у ЕУ, истакао је Керн додајући да је исто случај са политиком миграције.

За боље обезбјеђење спољне границе Фронтекс мора бити боље опремљен, како би био у стању да чува границу, додао је он истакавши да је неопходно успоставити и европски електронски систем за издавање дозвола за улазак за припаднике Трећих земаља без визног режима по америчком узору. Исто тако неопходно је и заједничко дјеловање против радикализације и тероризма, захтјева Керн.

Упитан како смањити број избјеглица, Керн је казао да је неопходан "Маршалов план" за сјевер Африке, што значи изградњу инфраструктуре и економских односа.

"Политика која која уништава основе за живот у Африци кроз прекомјерно рибарење у Океанима или извоз субвенционисаних пољопривредних производа из САД и Европе је кратковидо и усмјерено против нас самих. Треба спријечити разлоге за бекство и понудити заштиту у региону. Ту ће Аустрија морати дати свој допринос", подвукао је Керн.

Он је истакао да је неприхватљиво да се неки у ЕУ противе пријему избјеглица, додајући да је неопходна фер расподјела, као и заједничка борба против кријумчара.

Такође је казао да је ЕУ потребна модерна индустријска политика.

"Аустрија има стопу индустријализације од око 20 одсто, коју желимо да задржимо. Од тога зависи више стотине хиљада радних мјеста", рекао је он додајући да је неопходно усагласити инвестиције и оквирне услове кои би Европу ојачале у глобалном такмичењу.

"Нисам спреман да гледам како индустријска радна мјеста бивају премјештена у САД или Азију. Нама је потребан фер такмичење, никакав социјални или еколошки дампинг, као и нефер субвенције", поручује Керн.