latinica  ћирилица
28/06/2016 |  09:08 ⇒ 12:45 | Аутор: Блиц

Експерти: Британија нестаје за пет година!?

Брегзит је за собом донио хаос. Британија напушта ЕУ, премијер Камерон подноси оставку, милијарде нестају са берзи.
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit) -
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit)

Утицајни свјетски економисти, историчари и стручњаци за међународне односе предвидјели су како ће Брегзит утицати на свијет у наредних пет мјесеци, али и наредних пет година.

Ричард Хас, предсједник Савјета за међународне односе, предвиђа да ће Велика Британија већ у наредних пет мјесеци осиромашити, а да ће још неке од земаља спровести референдум о останку у ЕУ. Борис Џонсон биће нови премијер. Фунта ће додатно ослабити, а популарност Доналда Трампа знатно ће порасти због Брегзита, таман пред изборе у САД.

За пет година, неће више бити Уједињеног Краљевства. Шкотска ће бити независна и у ЕУ. Веома је вјероватно и да ће се Сјеверна Ирска припојити Ирској. Још неколико земаља напустиће Унију, али ће задржати добре односе са Унијом.

Данијела Плетка, потпредсједница за студије спољне политике на Институту за истраживање јавних политика, каже да ће све зависити од тога какви људи буду водили ЕУ и Велику Британију.

- Свијет је у зениту популизма. Брегзитовци и Трамповци су гласнији него икада прије. Ипак, њихови ставови заснивају се на правим проблемима. Људи су све сиромашнији, број избјеглица расте, људи губе повјерење у владе... Поента је само да лидери европских земаља до рјешења тих проблема дођу заобилазећи популизам. У супротном, свијет ће се вратити у 1933. годину, у доба фрагилне политике, бијеса, опасних људи који доносе још опасније одлуке, и...знате шта је послије било - рекла је Плетка.

Џон Меклафин, бивши в.д. директора ЦИА и професор на Универзитету "Џон Хопкинс" каже да ће у наредних пет мјесеци Мађарска, Пољска, Чешка и Холандија помно пратити стање у Британији. Ако штета буде подношљива, и саме ће пробати да се отцијепе од ЕУ.

- Ако се то деси, за пет година ће опстанак ЕУ бити у опасности. Њемачка ће кројити политичке и економске трендове, док ће Русија уживати у распаду ЕУ, и повећаће свој утицај у односу на НАТО, нарочито у земљама источне Европе. Путин би радо написао умрлицу за ЕУ - каже Меклафин.

- Тешко да ће ико профитирати од Брегзита. Када једна од кључних економски сила у свијету посрће, сви губе. Погледајте Русију, била је у рецесији двије године, а они који су јој увели санкције су само изгубили на томе. Оно што је битно јесте порука коју Брегзит шаље. Она гласи: буди аутократа. Политички плурализам је треснуо о под - каже Стивен Сестанович, професор дипломатије са Универзитета Колумбија.

Он истиче да ће Брегзит највише погодити САД, јер је систем у тој земљи сличан оном у ЕУ, те и тамо има много оних који вичу "Хоћемо своју земљу назад".

Дин Бејкер, један од директора Центра за економска и политичка истраживања у Вашингтону, много је оптимистичнији од својих колега.

- У наредних пет мјесеци тржишта ће се стабилизовати, а онда и потпуно преокренути након Трамповог пораза у новембру. Британија ће стати на ноге, а у наредних пет година и ЕУ и Острво одбациће политику штедње и биљежити велики економски раст - тврди Бејкер.